Mozaik
SUDNJI DAN JE PRIVREMENO ZAUSTAVLJEN

Kazaljka sata ostaje na 100 sekundi do ponoći
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
S obzirom na pandemiju COVID-19 i činjenicu da SAD i Rusija razmjenjuju prijetnje preko Ukrajine, objava da se kazaljke na "satu sudnjeg dana" neće pomicati ove godine mogla bi se smatrati znakom nade. Kao što čini od 1947. godine, Bilten atomskih znanstvenika objavio je položaj velike kazaljke na satu. Ostaje tamo gdje je i bila od 2019. - na 100 sekundi do ponoći. "Sat sudnjeg dana" predstavlja prosudbu vodećih znanstvenika i stručnjaka za sigurnost o opasnostima za ljudsku egzistenciju.
Ove godine napredak poput cjepiva protiv koronavirusa uravnotežen je rastućim dezinformacijama i drugim prijetnjama. "Prag propasti nije mjesto za besposlenost", napisao je Bilten u obrazloženju odluke objavljene virtualno. Činjenica da se nije pomaknula bliže ponoći ne znači da su se prijetnje stabilizirale, navodi grupa u priopćenju. "Ako čovječanstvo želi izbjeći egzistencijalnu katastrofu, onu koja bi nadmašila sve što se do sada vidjelo, nacionalni čelnici moraju učiniti mnogo bolji posao u borbi protiv dezinformacija, obraćajući pozornost na znanost i suradnju", rekla je novinarima čelnica Biltena Rachel Bronson na 75. godišnjicu prvog otkrivanja sata. "Naprotiv, Sat je i dalje najbliži apokalipsi koja bi dovela do kraja civilizacije jer je svijet zapeo u iznimno opasnom trenutku."

Bilten su 1945. godine osnovali Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer i drugi znanstvenici koji su radili na projektu Manhattan koji je proizveo prvo nuklearno oružje. H
1945.

godine su Albert Einstein i Oppenheimer osnovali Bilten atomskih znanstvenika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I TA SU MJESTA UVIJEK RASPRODANA

Najskuplja zrakoplovna karta Lufthanse iznosi čak 22.670 eura

2

ALBUMI KOJI SU SE NAJBOLJE PRODAVALI OVOG TJEDNA U NAS

Najprodavaniji nosač zvuka je EP izdanje Mije Dimšić

3

TOM CRUISE U CANNESU S FILMOM “TOP GUN: MAVERICK”

Doživjeti svu raskoš i spektakl ovoga filma moguće je samo u kinu