Ekonomija
GLASOVANJE PREKO PLATFORME

Poljoprivrednici biraju svoje predstavnike u Poljoprivrednoj komori
Objavljeno 15. siječnja, 2022.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) počinje izborni postupak. Kako navode iz HPK-a, zainteresirani poljoprivrednici mogu sudjelovati u izborima, birati ili biti birani, a uvjeti i pravila provođenja izbora za poljoprivrednike definirani su Pravilnikom o provođenju izbora.
”Glasanje za kandidate za Skupštinu provodit će se elektronski u razdoblju od 20. 2. – 28. 2. 2022. na elektroničkom listiću, a birat će se maksimalno 71 član Skupštine HPK-a iz svih županija i Grada Zagreba. Ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače koji su prema Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori članovi našeg krovnog udruženja da se uključe u izborni proces i da na izborima biraju svoje predstavnike kako bi imali reprezentativnost te svi zajedno u idućem sazivu Skupštine i svih tijela HPK-a utjecali na buduće procese koji nas čekaju kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a. Pred nama su izazovna vremena, što nas još više obvezuje i stavlja veliku odgovornost da maksimalno pokažemo snagu izboriti se za boljitak hrvatske poljoprivrede”, izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.


U prvoj fazi izbori se provode za Skupštinu HPK-a (maksimalan broj 71) i predsjednika HPK-a. U HPK-u napominju kako pravo glasa na izborima imaju svi OPG-ovi upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te svi evidentirani dobrovoljni članovi, odnosno oni koji su potpisali izjavu o pristupanju HPK-u i platili članarinu. Pravilnik o izborima potvrdio je Upravni odbor HPK-a nakon što je utvrđen konačan broj svih članova – dobrovoljnih i obveznih. Trenutno Skupština HPK-a ima 32 člana, koja su teritorijalno raspoređena. Za sudjelovanje u izborima (glasanju) potrebno je imati e-mail adresu koja pripada određenom MIBPG-u ili OIB-u (za fizičke osobe koje ne posjeduju MIBPG). Glasanje će se provoditi online po principu “jedan MIBPG/OIB – jedan e-mail – jedan glas”.


”Molimo sve zainteresirane poljoprivrednike da provjere ispravnost svojih e-mail adresa. Ako je došlo do promjena, treba javiti na e-mail clanstvo@komora.hr u što kraćem roku”, ističu u HPK-u.


Prema Pravilniku o provođenju izbora, prijava kandidatura za delegate u Skupštini provodit će se od 18. 1. - 30. 1. 2022. do 23.59 sati, sukladno s uvjetima definiranima u članku 22. Pravilnika. Glasanje za kandidate u Skupštini provodit će se preko linka koji će poljoprivrednici primiti na svoje e-mail adrese u razdoblju od 20. 2. – 28. 2. 2022. na elektroničkom listiću. Prijava kandidatura za predsjednika Komore počet će 1. ožujka 2022., a završetak prijava kandidata za predsjednika je 9. ožujka 2022.Z.Rupčić

Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a

NAPREDNO RJEŠENJE

”Ovo će biti prvi izbori koji će se odvijati on-line. Izbori će se provoditi preko platforme koja ima napredno softversko rješenje za provedbu različitih online glasovanja. Tako će se riješiti problem slabog odaziva na izbore i štedi se na vremenu. Ova platforma je sigurna, transparentna, ekonomična i ekološki prihvatljiva te vrlo jednostavna za korištenje. Svaki član HPK-a preko svoje e-mail adrese ima mogućnost glasovati za svoje kandidate. Nakon što istekne vrijeme za glasovanje, platforma će biti zaključana te će se rezultati vidjeti u kratkom roku. Glasački listići su elektronski i njihovo se brojenje odvija automatski u sustavu. Raduje nas što smo prva komora koja će u Hrvatskoj na ovaj način provesti izbore te što dokazujemo našu spremnost za digitalizaciju poljoprivrede i ovim oblikom procedure.” Iz HPK-a pozivaju poljoprivrednike, ako nisu dobili ni jednu poruku vezanu uz izbore, da još jednom provjere svoj e-mail i vide poruke pod Spam ili Bezvrijedna pošta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INICIJATIVU POKRENULA HRVATSKA

Poljoprivrednicima EU-a pomoć do 15 tisuća eura

2

OPORAVAK ROBNE RAZMJENE

Rast izvoza u Italiju za čak trideset posto

3

OD 26. DO 28. SVIBNJA KONFERENCIJA "GO – GRAŠEVINA OSIJEK"

Najbolje graševine iz Hrvatske stižu u Osijek