Ekonomija
PRAVE PLAN ZA IDUĆIH DESET GODINA

Osigurali dovoljno sirovine, povećat će broj zaposlenih
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Svakodnevno se desetak tegljača natovarenih trupcima dovoze na obradu u Spačvu

Teško je u šest mjeseci napraviti značajne promjene, budući da je Spačva veliki sustav te za bilo kakvu promjenu treba vremena, a to uključuje upoznavanje sustava, ljude, potencijale, analize postojećeg poslovanja i buduće planove.Protekla godina za Spačvu je bila izuzetno uspješna i završila je s prihodom od više od 260 milijuna kuna, od toga je 75 posto od izvoza i 25 posto s domaćeg tržišta. Izjavio je to sve, između ostaloga, Vladimir Bataković, predsjednik Uprave Spačve. Kad je riječ o izvozu, Bataković pojašnjava da on uključuje prodaju furnira, peleta, podova i ulaznih vrata na tržište Italije, Srbije, Rumunjske, Francuske i mnogih zemalja Europske unije.

- U našim dugoročnim planovima Spačva je "točka na i" što se tiče akvizicija i dodatnih širenja, premda se nikad ne zna. Time smo osigurali dovoljne količine sirovine za sve naše buduće proizvode koji se mjere u milijunima kvadrata podova i drugih gotovih proizvoda. Ne možemo pričati o planu za jednu godinu, nego o planu u idućih deset godina, što uključuje povećanje broja zaposlenih, desetke milijuna eura ulaganja u nova postrojenja, nove tehnologije, automatizaciju i implementaciju novih proizvoda u odnosu na današnji proizvodni program. Od novih proizvoda u planu su nam oplemenjene širinski i dužinski lijepljene ploče, lamele za podove woodura furnir, klik namještaj te niz novih proizvoda. A sve to uz veliku podršku koju imamo od našeg R&D centra u Vikenu, u Švedskoj - kaže Bataković.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine tvrtka Pervanovo, švedsko-hrvatskog poduzetnika i "kralja laminata" Darka Pervana, za ukupno 40 milijuna eura kupila je 98,6 posto dionica vinkovačkog i vodećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačvu d.d. Najveći broj dionica Spačve tvrtka Pervanovo preuzela je od private equity fonda Quaestus Borislava Škegre, koji je dosad držao većinski udjel od 75,8 posto u Spačvi, a od Hrvatske poštanske banke kupilo je dodatnih milijun dionica Spačve koje čine 18,9 posto temeljnog kapitala te od alternativnog investicijskog fonda MWM 1 još 206 681 dionicu Spačve, što čini 3,9 posto temeljnog kapitala. Sveukupno, Pervanovo je sada imatelj 5.206.681 redovne dionice Spačve s pravom glasa koje čine 98,6 posto temeljnog kapitala vinkovačke drvne industrije. Osim Drvne industrije Spačva d.d., Darko Pervan u Hrvatskoj je vlasnik i tvrtke Bjelin, koja je nastala nakon što je preuzeo Tehno drvo s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu, gdje je imao i velike investicije te Tvornice furnira Otok, nedaleko od Vinkovaca.

U početku ostvarenja ideje o kupnji Spačve, švedski poduzetnik nije, priznat će Darko Pervan u jednom od rijetkih intervjua, a kada mu je ponuđena kupnja Spačve, bio previše oduševljen tom idejom, ali kada je čuo da je konkurent kupac iz Poljske, postao je ozbiljno "zagrijan" za ulazak u vinkovačkog drvoprerađivača te odlučio ući u posao. Pervanovo, koje u Hrvatskoj već posjeduje nekoliko drvoprerađivačkih tvrtki, imalo je dilemu kako uklopiti proizvodni program Spačve u njihov proizvodni program i poslovanje, a kao Spačvina najveća prednost isticala se kvalitetna sirovinska baza, odnosno njezin ugovor s Hrvatskim šumama o redovitoj opskrbi trupcima. Vinkovčani se svakodnevno mogu uvjeriti kako bar desetak teških tegljača natovarenih trupcima svakog dana dovoze u Spačvu sirovinu iz slavonskih, najčešće spačvanskih šuma. Za posjeta Spačvi d.d., u srpnju 2021., mjesec dana nakon što ju je preuzeo, Darko Pervan je rekao kako je jako zadovoljan najnovijom akvizicijom.

- Zadržana je vrijednost koju je Spačva imala u tom trenutku, a imala je zaliha od 80 milijuna kuna te 50 milijuna kuna na računu. Dakle, zatečena vrijednost robe i novca u Spačvi iznosila je oko 18 milijuna eura - rekao je tada vlasnik, dodajući kako nastavljaju modernizirati preuzete pogone i ulagati u suvremenu tehnologiju. Do 2030. namjeravaju završiti sve investicije i od tada će se, tako bar planiraju, potpuno posvetiti dnevnom poslovanju. Već 2025. namjeravaju završiti prvu fazu vezanu uz proizvodnju novih podova i integrirati proizvodne procese. Integrirat će Ogulin 1, Ogulin 2, Bjelovar, Otok i Spačvu.
Miroslav Flego
U planu su i novi proizvodi - oplemenjene lijepljene ploče, lamele za podove, klik namještaj...

Možda ste propustili...

UGROŽENO POSLOVANJE KOMPANIJA

Kibernetički napadi najveća su prijetnja

INDUSTRIJA OSIGURANJA JAKA JE PODRŠKA GRAĐANIMA

Zabilježen značajan porast broja osiguranja od potresa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana