Osijek
PRAVO VRIJEME ZA CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Više cjepiva i veći interes, javite se svojem liječniku!
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Suprug i ja cijepimo se godinama protiv gripe zbog prirode naših poslova koji podrazumijevaju svakodnevne kontakte s većim brojem ljudi. Osim toga, ne vidim nikakav razlog zašto se ne bih zaštitila od zarazne bolesti koja uopće nije bezazlena. Prije desetak godina zadnji sam put imala gripu s komplikacijom upale pluća. Bilo je to ružno iskustvo, a u međuvremenu ušla sam u pedesete i imam hipertenziju, što su razlozi više za odluku o cijepljenju. Za cijepljenje protiv gripe odlučila se i moja 21-godišnja kći. U svjetlu pandemije bolesti COVID-19, kao obitelj smatramo da smo cijepljenjem protiv te bolesti i protiv gripe odgovorni i prema vlastitom i prema tuđem zdravlju. Čekamo poziv svoje obiteljske liječnice koja će nam odrediti termin cijepljenja - kaže Osječanka I.G.Sezona gripe još nije počela. Prema prognozama, očekuje se u siječnju, što znači da je sada pravo vrijeme za cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine. Dobra je vijest što je, prema riječima Tomislava Dijanića, dr. med., spec. epidemiologije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u Osječko-baranjsku županiju pristiglo čak dvije tisuće doza cjepiva protiv gripe više nego što je planirano.

- Isporuka je bila u dvije faze, pa je prvi put cjepivo protiv gripe stiglo 21. listopada, što je bilo manje od 50 posto ukupne isporuke. Ostatak smo dobili 25. studenoga, i to je sveukupno 35.040 doza cjepiva - pojašnjava dr. Dijanić, dodajući kako je bilo planirano oko 33 tisuće doza, na temelju prošlogodišnje potrošnje. Ipak, stiglo je više doza ovog četverovalentnog cjepiva koji su građani, oni koji su u kategorijama za besplatno cijepljenje, dočekali s oduševljenjem.

Prema riječima Justinije Steiner, dr. med., spec. interne medicine, ravnateljice Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, ove je godine pojačan interes za cijepljenje u odnosu prema prošloj godini. Prosinac, mjesec uoči očekivanog početka sezone gripe, dobar je termin za cijepljenje, pa svima koji žele preporučuje rezervaciju termina kod obiteljskoga liječnika.

- Treba se cijepiti prije nego što gripa dođe. Velik je interes kod svih liječnika za ovo cjepivo, što i ne čudi, jer građani žele biti sigurni - poručila je Steiner.

Valja podsjetiti i na to da se može primiti istodobno oba cjepiva, i ono protiv gripe i protiv koronavirusa. Onaj tko to ne želi, može ga primiti odvojeno, ali s odmakom od dva tjedna. Dr. Dijanić ističe kako je ipak preporuka razmak od 14 dana, zato da bi se mogle razgraničiti eventualne nuspojave koje bi mogle proizići bilo od cjepiva protiv koronavirusa, ili onoga protiv gripe.

- Primjerice, ako netko osjeti slabost ili bolove, a ta osoba dobije obje doze istovremeno, teško je razlučiti koje je cjepivo prouzročilo to stanje. Naravno, to je preporuka, no onaj tko želi, može ih primiti i istodobno. Inače, ako se netko nije cijepio ni jednim cjepivom od ta dva, preporučljivo je dati cjepivo protiv koronavirusa, s obzirom na to da gripa još nije uzela maha - kaže dr. Dijanić.Marija Mihelić
PODACI SE PRATE NA TJEDNOJ OSNOVI
Na području Osječko-baranjske županije još uvijek nema prijavljenih slučajeva gripe koja se, kako je rečeno, očekuje u siječnju. Liječnici obiteljske medicine već uobičajeno godinama prikupljaju podatke na tjednoj osnovi te ih razvrstavaju prema dobnim skupinama. Razdoblje na koje se odnosi prikupljanje podataka jest 40. tjedan tekuće do 20. tjedna sljedeće godine.

Možda ste propustili...

U "NAJDUŽEM MJESECU U GODINI" U MINUSU NA TERMOMETRU, A MOŽDA I NA RAČUNIMA

U utorak ujutro oni koji nemaju garažu rogoborit će i strugati na -10

RJEŠAVANJE PROBLEMA SA PSIMA LUTALICAMA

Bilje gradi sklonište za životinje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NEKADAŠNJEM OLT-U ZNANOST, KULTURA, SPORT...

Revitalizirani će prostor biti idealan susjed kampusu

2

RADNA SKUPINA ZA SUSTAV UPRAVLJANJA KVALITETOM HZŽ-A

Na čelu Osječanka Ana Marija Putrić

3

REAKCIJA NA ČLANAK O RAMPI NA BRIJESTU

HŽ: Sigurnost nije bila ugrožena