Svijet

Krvavi "egzorcizam" u Panami: 50 godina zatvora članovima sljedbe
Objavljeno 4. prosinca, 2021.

Kazna pedesetogodišnjeg zatvora izrečena je članovima panamske sljedbe koji su 14. siječnja 2020. ubili šestero djece i trudnicu u obredu "istjerivanja zloduha", priopćilo je u petak državno odvjetništvo u Panami.

"Sud je izrekao najveću moguću zatvorsku kaznu u trajanju od pedeset godina svakom od sedam optuženika", članova sljedbe "Novo Božje svjetlo", navodi se u priopćenju odvjetništva.

Ranije su još dva člana sekte osuđena na po 47 godina zatvora nakon nagodbe s tužiteljstvom, dodaje isti izvor.

Članovi sljedbe proglašeni su krivima na sudu u Changuinoli, na sjeveroistoku zemlje, zbog toga što su svoje žrtve, šestero djece od godinu dana do 17 godina, pripadnika domorodačke zajednice Ngabe Bugle u El Terronu, vezali i zatukli palicama, Biblijama i mačetama, želeći iz njih "izagnati zloduha".

Trudnica, koju su nasilu dovukli u crkvu u kojoj se sljedba sastajala, zatučena je pred svoje petero djece koji su i sami poslije ubijeni i pred šestom žrtvom, također maloljetnikom, u nazočnosti svih članova sekte.

Svjedoci pokolja, i sami ozlijeđeni, pobjegli su i pozvali policiju. Potonja je nakon dolaska pronašla u crkvi petnaestak osoba koje su ondje bile zatočene, među njima nekoliko djece.

Tijekom istrage pronađena su tijela žrtava koje su bile vezane i u uznapredovalu stadiju raspadanja, u zajedničkoj grobnici na sat hoda od mjesta zločina.

U Panami se zadnjih godina događaju ubojstva i otmice za koje su odgovorne vjerske sljedbe.

U kolovozu 2020. uhićena su tri člana jedne sljedbe pod optužbom da su oteli i silovali šestero djece. Vođa sljedbe je i sam uhićen mjesec dana poslije, a policija je zatim, nakon deset sati hoda kroz planinsku džunglu, pronašla zajedničku grobnicu na području njezina djelovanja.

Pripadnici domorodačkog plemena Ngabe Bugle rekli su u siječnju da ih je uznemiravala druga vjerska sljedba.

Najsiromašniji su "očito najosjetljiviji na manipulacije sljedbi. Zato najveća opasnost da se upadne u ovakve stupice vreba u najzabitnijim dijelovima zemlje", rekla je za AFP znanstvenica Claire Nevache koja radi u Međunarodnom institutu za politička i društvena istraživanja u Panami. H

Možda ste propustili...

PUCNJAVA NA SVEUČILIŠTU

Ubio mladu ženu, ranio tri osobe

DESET GODINA NAKON MASAKRA TRAŽI UVJETNO PUŠTANJE

Masovni ubojica Breivik počeo saslušanje nacističkim pozdravom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana