Regija
NAGRAĐENI GRAD-EXPORT

Zapošljavaju 211 radnika i izvoze u 31 zemlju svijeta
Objavljeno 25. studenog, 2021.
U razvoj i modernizaciju proizvodnog pogona ove su godine uložili više od 30 milijuna kuna
VINKOVCIMeđu nagrađenim poduzetnicima i tvrtkama za doprinos gospodarskom razvoju u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i vinkovačka je tvrtka Grad-Export, vlasnika Petra Šimića, koji ju vodi sa svojim sinovima i kćeri. Tvrtka trenutačno ima 211 zaposlenih, povećava izvoz i osvaja nova tržišta. Jedan je od najvećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata. Petar Šimić je i vijećnik u Gradskom vijeću te predsjednik Odbora za financije i proračun Grada, tako da svoja poslovna iskustva u realnom sektoru primjenjuje i u radu u gradskim službama.- Stalno ističem kako pravim poduzetnicima, ali i onima koji to ozbiljno žele postati, nije potreban nikakav angažman sredstava iz gradskog proračuna. Mi srednji i veliki poduzetnici s područja Vinkovaca očekujemo od Grada upravo ono što aktualna garnitura i čini u posljednjih četiri-pet godina, a to je izgradnja infrastrukture potrebne za rast i razvoj gospodarstva. Tu prije svega mislim na gradske obilaznice, nove industrijske zone, kvalitetnu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, nove ceste. To je potrebno poduzetnicima kako bi mogli povećavati kapacitete, napredovati i raditi na novom zapošljavanju. Pozdravljam i mjere kojima se nastojalo pomoći mikro i malim poduzetnicima sredstvima za poticanje razvoja i zapošljavanja, ali prioritet mora biti osiguranje uvjeta za novi gospodarski zamah - objašnjava Petar Šimić, dodajući kako posebice cijeni trud Grada na proširenju industrijske zone Zalužje, koja će, tvrdi, rezultirati stvaranjem temelja za nova zapošljavanja, za otvaranje novih tvrtki te za proširenje ili povećanje kapaciteta postojećih.

- Osobno sam na raspolaganju gradonačelniku i županu, svojim poduzetničkim znanjima, vještinama i poznanstvima potrudit ću se dovesti investitore koji će ovdje otvarati proizvodna radna mjesta, radna mjesta s dodanom vrijednošću. Težimo poslovima s velikom dodanom vrijednošću, u dogovoru s gradonačelnikom idemo prema Njemačkoj i Austriji, prema zapadnoj Europi, s pokušajem da dovedemo njihove tvrtke, jer položaj Vinkovaca je u odnosu prema regiji, kao i samom europskom kontinentu, više nego odličan - kaže Šimić.

Grad-Export sljedeće godine slavi trideset godina postojanja. Šimić je u poduzetničke vode uplovio proizvodnjom lamperije i brodskog poda, u početku je tvrtka zapošljavala šest radnika, a do danas je dosegnula 211 zaposlenih i godišnju dobit od približno 20 milijuna kuna. Projekcije pokazuju kako će 2021. završiti s možda i najvećom dobiti od osnivanja tvrtke, s prihodima većim od 150 milijuna kuna. Bave se isključivo proizvodnjom i izvozom, osnovni su im posao dekorativni paneli, a proizvode i gotova vrata, od kojih 97 posto izrađuju za strana tržišta. U ovom trenutku izvoze u 31 državu i jedni su od rijetkih koji imaju izvoz gotovih proizvoda i u SAD i Kanadu, gdje imaju i prodajne salone. Glavno tržište su im zapadnoeuropske zemlje, prije svih Njemačka i Austrija. U ovoj godini u proizvodni pogon investirali su više od trideset milijuna kuna.Miroslav Flego
Ovu će godinu završiti s možda i najvećom dobiti od osnivanja, s prihodima većim od 150 milijuna kuna

Knjižnica nam treba
- Trebamo biti ponosni da napokon imamo što ostaviti mladim generacijama. Ne mogu vjerovati da je nova zgrada knjižnice nekome problem i kamen spoticanja. Suvišno je i govoriti treba li jednom gradu knjižnica, a pogotovo kada znamo sudbinu stare knjižnice - kaže Petar Šimić.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA NUDI BESPLATNU PODUKU

Tečaj sviranja klarineta i saksofona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana