Mozaik
EUROPSKA MREŽA FILMSKIH KOMISIJA

Kornati za film "Murina" u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju
Objavljeno 25. studenog, 2021.

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizira peto izdanje Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. Među pet finalista prema izboru žirija odabran je Nacionalni park Kornati kao jedna od lokacija snimanja dugometražnog igranog prvijenca Antonete Alamat Kusijanović "Murina".Kornati se u finalu natječu s još četiri fantastične europske filmske lokacije: Berlin za seriju "Damin gambit" (Filmska komisija Berlin Brandenburg Film Commission, Njemačka), Dvorac Cahir za film "Zeleni vitez" (Screen Ireland, Irska), Málaga za seriju "Kruna" (4. sezona, Filmska komisija Andalucía, Španjolska) i Stadlandet za film "Dina" (Filmska komisija Western Norway, Norveška). O pobjedniku odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju. Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost preko službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. EUFCN-ov žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornost na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

- EUFCN-ova nagrada za najbolju lokaciju odraz je važnosti i značenja onih koji publici nastoje dočarati autentičnost audiovizualnog medija. Nagrada podržava neopjevane junake, otkrivatelje zadivljujućih lokacija koje pridonose ugođaju audiovizualnog djela i oživljavaju priču, pritom potičući radoznalost - izjavio je član žirija Eric Mika. Nagrada za najbolju lokaciju 2021. bit će uručena najboljoj lokaciji i filmskoj komisiji u veljači 2022. godine u sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) u Berlinu.

Film "Murina" se na Kornatima snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019., a osim u spomenutom nacionalnom parku, "Murina" se snimala i na Hvaru i Koločepu. Glavne uloge u filmu nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti su Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Europska mreža filmskih komisija neprofitno je udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno ima 95 europskih filmskih komisija i institucija iz 31 zemlje. T.K.
Glasati za najbolju

lokaciju može se

preko službene

stranice EUFCN-a, sve do 31. siječnja 2022.

Možda ste propustili...

SLAVNI KARDIOKIRURG I VODITELJ TV SHOWA

Dr. Oz ulazi u političku utrku za američki Senat

"PRIČA SA ZAPADNE STRANE" NIJE DOBRODOŠLA U ZALJEVSKIM ZEMLJAMA

Zabranili mjuzikl u Spielbergovoj režiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANAS PRETPREMIJERA

Komedija "Po tamburi" stiže u kina 9. prosinca

2

HRT U POVODU 30. GODIŠNJICE SMRTI

Dokumentarac o Karlu Metikošu

3

PRVI SAMOSTALNI KONCERT U HRVATSKOJ

The Cure u Zagrebu 27. listopada 2022.