Kultura
DHK: OGRANAK SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKI

Dvije velike obljetnice i časopis "Književna riječ"
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Ogranak obuhvaća pet slavonskih županija, teritorijalno je najrasprostranjeniji

U vinkovačkom Gradskom muzeju, a u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci obilježena je 40. obljetnica osnutka Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskoga i 35. obljetnica imenovanja ogrankom.Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak DHK-a djeluje već 40 godina kao najstariji ogranak Društva hrvatskih književnika. Osnovan je 1981. u Vinkovcima, a prvi predsjednik Sekcije bio je hrvatski književnik Vladimir Rem.

Aktivna scena


Na susretu je predsjednik Društva hrvatskih književnika Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga Mirko Ćurić predstavio njihov rad unatrag deset godina, a sa svim prisutnim gostima komentirani su ostvareni uspjesi, suradnje i organizirana događanja.

- Obilježili smo dvije obljetnice, 40. obljetnicu otkako je u Vinkovcima utemeljen prvi Ogranak Društva hrvatskih književnika, nazvan Sekcija DKH-a Vinkovci, pet godina kasnije preimenovan je u Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski. Ogranak obuhvaća pet slavonskih županija, teritorijalno je najrasprostranjeniji i ima više od 40 književnika. Najviše je autora iz Osijeka, velik broj dolazi iz Vinkovaca, Đakova, Županje, Slavonskog Broda, Vukovara i mnogih manjih mjesta. Postoji jedna scena koja je vrlo aktivna, književna djela neprestano se objavljuju, naši autori dobivaju nagrade, a organizatori smo mnogih manifestacija. Sretni smo da je obilježavanje ovih obljetnica u Vinkovcima, jer je početak bio upravo u Vinkovcima, tako da možemo reći da Vinkovci imaju veliki udio u radu Ogranka - rekao je Ćurić.

Ova obljetnica obilježila se u sklopu 16. Slavonsko-baranjsko-srijemskih hrvatskih književnih dana.

- Društvo i Knjižnica surađuju već godinama na obostrano zadovoljstvo. Drago nam je što su upravo našu knjižnicu izabrali kao mjesto događanja i susreta ovako velike obljetnice - istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, dodavši kako je zbog epidemioloških mjera prostor knjižnice malen za okupljanje, pa se tako susret održao u Gradskom muzeju Vinkovci.

Sve je uvodno pozdravio Petar Elez, izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, predsjednik Ogranka Mirko Ćurić te Goran Rem, a književnik Franjo Nagulov predstavio je časopis "Književna riječ" Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog.

Prvi dvobroj


- Prvi naš dvobroj nakon 40 godina rada Ogranka sadržava vrlo jaka imena, pažljivo selektirana i smatram da donosi bogatstvo radu Ogranka. U samom sadržaju časopisa mogu se naći pregled rada od početka do današnjih dana, kratka razmišljanja vezana uz fenomen odnosa književnosti i provincije, standardni blokovi poezije, proze i dramskog teksta - rekao je Nagulov.

U prvih pet godina rada Ogranak je razvio i izdavačku djelatnost, a prva objavljena knjiga bila je "Slavonska krv" Ivana Kozarca. Nakladnička je djelatnost obnovljena 2004. godine knjigom Vladimira Rema ‘‘Pod Tinovim kišobranom", a glavni urednik nakladničke djelatnosti Ogranka je Goran Rem.

Osim najstarijeg Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga, tu su Istarski, Južnohrvatski, Ogranak Čakovec-Varaždin, Ogranak Rijeka, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, Splitski, Ogranak u Zadru i Podravsko-prigorski ogranak.Mario Kokaj
o fenomenu
ODNOSA

KNJIŽEVNOSTI

I PROVINCIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"PUTOVANJA… SUSRETI… MOSTOVI…"

MLU Osijek: Otvorenje izložbe Petera Pierrea Weisza 9. prosinca 2021.

2

MANIFESTACIJA "PROSINAC U GRADU" U KAZALIŠTU VIROVITICA

"Smrt trgovačkog putnika" i obljetnica dvoje glumaca

3

KAZALIŠTE OBERON KOPRIVNICA U SURADNJI S DJEČJIM KAZALIŠTEM BRANKA MIHALJEVIĆA

Danas praizvedba "Oblaka čvoraka"