Regija
GOSPODARSKA SLIKA VSŽ-A ZA 2020.

Poduzetnici imali 656 milijuna kuna netodobiti
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Najistočnija županija vodeća je u RH po produktivnosti rada mjerenoj odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih
ŽUPANJAU prošloj su godini, prema objavljenim podatcima FINA-e, dobivenima na temelju obrađenih godišnjih financijskih izvješća za statističke i druge potrebe, na području Vukovarsko-srijemske županije sjedište imala 2273 poduzetnika, zapošljavala su ukupno 20.063 osobe, što je u odnosu prema 2019. povećanje za 310, ili 1,6 posto.Ostvarili su ukupne prihode od 22,7 milijardi kuna (rast od 17,4 posto u odnosu prema godini prije), ukupne rashode od 22 milijarde kuna (rast 17,8 posto) i dobit od milijardu kuna (rast 10,2 posto). Ukupni gubitak iznosio je 359,3 milijuna kuna (rast 16,3 posto), a iskazana je netodobit od 655,5 milijuna kuna (rast 7,2 posto). Brutoinvesticije u novu dugotrajnu imovinu manje su 43,7 posto i iznosile su 193,9 milijuna kuna. Uvoz je u prošloj godini smanjen za 9,6 posto, izvoz povećan za 39,2 posto, a trgovinski suficit iznosio je 8,3 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto obračunana plaća u najistočnijoj županiji iznosila je 4749 kuna, 6,5 posto više nego 2020. i 20,5 posto manje od prosjeka na razini zaposlenih kod poduzetnika u RH (5971 kuna).

Na rang-listi 31 grada i općina Vukovarsko-srijemske županije Vinkovci su prvi po broju poduzetnika (688), broju zaposlenih (8267) i gubitku razdoblja (170,8 milijuna kuna). Vukovar prednjači po ostvarenim ukupnim prihodima (13 milijardi kuna), dobiti razdoblja (516,3 milijuna kuna) i netodobiti (404,2 milijuna kuna). Najistočnija županija u odnosu prema drugim hrvatskim županijama na prvom je mjestu po produktivnosti rada mjerenom odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, a na četvrtom mjestu po produktivnosti rada mjerenom odnosom netodobiti i broja zaposlenih. Na sedmom je mjestu po ostvarenoj netodobiti, a na osmom po ukupnim prihodima. Po broju zaposlenih na 11. je mjestu, a po broju poduzetnika Vukovarsko-srijemska županija na 15. je mjestu u Hrvatskoj. Među poduzetnicima sa sjedištem u VSŽ-u najviše zaposlenih (965) imala je tvrtka Boso d.o.o. Najveću dobit razdoblja (226,6 milijuna kuna), najveće ukupne prihode (9,8 milijardi kuna) i najveće prihode od prodaje u inozemstvu (6,9 milijardi kuna) u 2020. godini ostvarilo je Prvo plinarsko društvo d.o.o. iz Vukovara. To pokazuje da na tom području dominira sektor opskrbe plinom, koji čini i važan dio ukupnog opsega poslovanja. Najveći gubitak razdoblja iskazala je tvrtka PIK Vinkovci plus d.o.o. (70 milijuna kuna).

Uz Vukovar i Vinkovce u top pet gradova i općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji po ostvarenim prihodima u 2020. godini pripadaju i Županja te Ivankovo i Cerna. Prema podatcima FINA-e, lani je 196 poduzetnika u Županji, koji zapošljavaju ukupno 1539 osoba, uprihodilo 1.235.683.000 kuna, što Županju svrstava na 66. mjesto od ukupno 555 gradova i općina u Hrvatskoj.

Poduzetnici u Županji lani su ostvarili netodobit u iznosu od 38,4 milijuna kuna.Marija Lešić Omerović
ŽELE DECENTRALIZACIJU ŠUMA
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić inzistira na osnivanju i osnaživanju visokoškolskih ustanova za kvalitetan kadar koji će sutra organizirati obrte, male pogone i tvrtke koje su ključni pokretači županijskog gospodarstva. Mogućnost napretka posebice vidi u šumarstvu, drvnoj industriji i poljoprivredi, preradi prehrambenih proizvoda te u IT sektoru. Upozorava na nužnost decentralizacije šuma i podizanje razine finalizacije jer finalni proizvodi daju veću dodanu vrijednost i osiguravaju bolji plasman na domaća i svjetska tržišta.

Damir Dekanić

župan

Moramo na pametniji način i sustavnije iskoristiti prirodna bogatstva kojima naša županija obiluje, i to postupnim podizanjem razine finalizacije, što daje veću dodanu vrijednost i otvara nove mogućnosti

Možda ste propustili...

TRŽNI DAN U NOVOME RUHU ŽUPANJSKE TRŽNICE

Baka Kaja (68) na tržnicu još dolazi biciklom iz BiH

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „SOKOLOVAC“ NA JUBILARNOM POHODU

Planinari zaplesali na Kapavcu

U SKLOPU PROSLAVE VALENTINOVA

Belišće će darivati parove jubilarce

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO SRCE VATROGASACA

Gasili mu kuću i pobrinuli
se da ne bude na hladnom

2

U ĐAKOVŠTINI CIJENA DO 10.000 EURA

Ulazak stranaca od 2023.
hektar je poskupio i 100 %

3

NA VINKOVO DAN OPĆINE TRNAVA I TRADICIJA U VINOGRADIMA

Blagoslov vinograda Nadbiskupije