Svijet
NAJNIŽA TOČKA ODNOSA NATO-A I RUSIJE

Najteža situacija od hladnog rata
Objavljeno 22. listopada, 2021.

Moramo razumjeti da su odnosi Rusije i NATO-a na niskoj razini. Nije bilo teže od kraja hladnog rata, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči sastanka ministara obrane država članica NATO-a. Dodao je da je unatoč poteškoćama važno zadržati komunikacijske kanale s Rusijom.- Čvrsto vjerujemo da je, kada su stvari teške, kada smo suočeni s izazovima u našim odnosima kao što smo sada, čak još važnije razgovarati i NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom - rekao je Stoltenberg.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da obustavlja aktivnosti svoje diplomatske misije u NATO-u nakon protjerivanja osam ruskih dužnosnika koje je Savez okarakterizirao kao “neprijavljene ruske obavještajce” i da će zatvoriti misiju zapadnog vojnog saveza u Moskvi. Ministri obrane država članica NATO-a okupili su se u četvrtak na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu, na prvom fizičkom sastanku od veljače 2020. godine. U proteklom razdoblju sastanci su održavani na daljinu zbog pandemije koronavirusa. Ministri razgovaraju o budućim savezničkim naporima u borbi protiv terorizma nakon povlačenja iz Afganistana te osnaživanja savezničkog odvraćanja i obrane.

Stoltenberg je rekao da vojna operacija NATO-a u Afganistanu, nije bila uzaludna. “Mi se u procesu učenja lekcija iz misije u Afganistanu moramo usredotočiti na ono što nije bilo dobro i na ono što je funkcioniralo. Naravno da je tragedija za afganistanski narod da su se talibani vratili, teško je svima nama koji smo toliko godina podržavali Afganistan, ali istodobno trebamo priznati da smo imali znatna postignuća”, rekao je Stoltenberg. Dodao je da je NATO uspio u tome da Afganistan ne postane utočište za međunarodne teroriste.

Stoltenberg je pojasnio da je sada NATO u procesu transformacije i da je posljednjih godina preusmjerio svoju pozornost na kolektivnu obranu za zaštitu svojeg teritorija. “Ministri će dogovoriti sveobuhvatni plan za obranu euroatlantskog prostora kako bismo imali prave snage na pravom mjestu i u pravo vrijeme”, rekao je Stoltenberg. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana