Novosti
JAVNOZDRAVSTVENOM KAMPANJOM GRAĐANI POZVANI NA CIJEPLJENJE

Zbog pandemije gripa nije nestala
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Zbog pandemije COVID-19 gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe koja, kao i COVID, može prouzročiti teže oblike bolesti, rečeno je u srijedu na predstavljanju javnozdravstvenog projekta "Ove sezone nosi se zdravlje". Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenome, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza čija je distribucija započela.

Osim kod obiteljskih liječnika, cijepiti se može i u ljekarnama gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu prema lanjskih 150 tisuća doza. "Kao i kod COVID-a, cilj cijepljenja protiv grupe jest spriječiti razvoj težih oblika bolesti, a oba cjepiva moguće je primiti istodobno", istaknula je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Pandemija COVID-a interes za cijepljenje protiv gripe dodatno je pojačala, a lani nam je bilo jako važno da se građani cijepe radi osobne zaštite i zaštite bolničkog sustava kako bismo smanjili neizvjesnost koju donose obje bolesti", kazala je.

Lani je broj oboljelih od gripe bio vrlo mali zbog protuepidemijskih mjera protiv COVID-19, a procijepljenost velika, no pitanje je hoće li tako biti i ove godine, pa je cijepljenje protiv gripe još važnije, istaknuli su stručnjaci. Teže komplikacije gripe slične su onima kod COVID-a, a to su teške upale donjih dišnih puteva, pneumonija, iscrpljenost organizama, što najčešće zahvaća osobe slabijeg imuniteta i stariju populaciju, rekao je Hrvoje Tiljak, obiteljski liječnik. H
Možda ste propustili...

SKUP NA LOJBAŠKOM POLJU U DOSADAŠNJEM OBLIKU NEODRŽIV?

Austrijski stručnjaci preporučili da se zabrani skup u Bleiburgu

U HRVATSKOJ UMRLO 75 OSOBA, 60 IH NIJE BILO CIJEPLJENO, NOVIH 5460 ZARAŽENO

U OBŽ 266 novopozitivnih, preminule dvije osobe

NATAŠA TRAMIŠAK O SLUČAJU "SOFTVER":

"Dokumentaciju koja se spominje nisam ni imala u rukama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 5502 NOVOZARAŽENIH, UMRLA 51 OSOBA

Osijek: Umrlo dvogodišnje dijete, uz covid-19, imalo brojne komorbiditete

2

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Novi soj prijeti: Ograničavaju se putovanja

3

STOŽER: U HRVATSKOJ 3.339 NOVOBOLJELIH, PREMINULE 64 OSOBE

OBŽ: Umrlo 10 osoba, 189 novih slučajeva zaraze