Kultura
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "ČITAM. OSJEĆAM"

Emocija čitanja - kroz objektiv
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Etna Marković iz Požege pobjednica je fotonatječaja pod nazivom "Čitam. Osjećam", koji je organizirala Gradska knjižnica Požega u sklopu projekta "Knjiga svaki dan 2021.". Na natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. listopada 2021., sudjelovalo je 125 autora s ukupno 362 prijavljene fotografije. Tema natječaja bila je fotografski portret osobe na čijem se licu može iščitati emocija. Izbor od 35 najuspješnijih fotografija predstavljen je na izložbi koja je na prigodnoj svečanosti otvorena u Galeriji svjetlosti. Projekt traje od 2014. godine i popularan je diljem Hrvatske.

- Svake godine trudimo se promovirati knjigu i čitanje, dati temu koja želi kod autora, fotografa, izazvati kreativno razmišljanje. Uporni smo u tome, a uporni su i autori koji nam svake godine šalju sve veći broj fotografija - rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo. Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva u sastavu: Damir Hoyka, Tatjana Kostanjević, Mia Matijević Akrap i Aleksandra Šutalo, a nagrađeni su još i Vedrana Bišćan iz Duge Rese te Vanessa Lukas iz Čaglina. Poznati fotograf Damir Hoyka dugogodišnji je član prosudbenog povjerenstva i, kako kaže, veliko mu je zadovoljstvo biti dio jedinstvenog projekta požeške knjižnice, koji je prepoznat diljem Hrvatske.

Izložbu je proglasio otvorenom zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević, a uz čestitke nagrađenima i ostalim sudionicima poželio sljedeće godine još bolje posjećenu izložbu s još više radova i s još snažnijom podrškom Grada. B.S.T.
HOYKA: KVALITETA SE SVE VIŠE DIŽE
- Iz perspektive ovih sedam godina koliko traje projekt, vidljivo je kako se stupanj kvalitete fotografija sve više diže. Ove godine bio je vrlo težak zadatak, jer autori su bili ograničeni. Ono čime sam se ja vodio u užem izboru bilo je koliko prikazano pogađa temu, koliko je jak izričaj, da se osjeća tema te koliko je rad fotografski jak. Sve te elemente ispunio je prvonagrađeni rad - rekao je Hoyka.

Možda ste propustili...

PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE

"Flashback ‘91" sve do 28. studenoga

NOVA KNJIGA PAVLA PAVLIČIĆA

"Ljekovito blato" napeti je triler

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMINA UJHAZI PREDSTAVILA KNJIGU "U CARSTVU ŠARENIH BALONA"

U planu dječja zbirka te knjiga proze

2

JELENA ALFIREVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "BILA SAM ŽOHAR"

O nasilju nad ženama ne govori se dovoljno

3

UMJETNIK IZLAŽE U VUKOVARU OVOG ADVENTA

Stephan Lupino: Osim žena prikazao sam i kataklizmu