Mozaik
58. GLAZBENA TRIBINA HDS-A I CANTUSA

Šaban: Želimo nastaviti suradnju s Osijekom
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Uz prijenos na HTV3 i HR3 Tamburaški orkestar HRT-a izveo je program koji je predstavio bogatstvo rukopisa hrvatskih autora

Koncertom Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije u osječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak navečer svečano otvorena 58. Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa. Ovogodišnje, trodnevno izdanje festivala koji promiče suvremenu glazbu, posebice stvaralaštvo hrvatskih autora, pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Tibora Szirovicze, naglasak je stavilo na tradicijske instrumente u suvremenom glazbenome okruženju, prije svega tamburu te se stoga, nakon Opatije, Pule i Zagreba, prvi put održava u slavonskoj prijestolnici.


Izravni prijenos

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da u ime HDS-a mogu upravo ovdje uputiti pozdrav na otvorenju 58. Glazbene tribine. Radujemo se boravku u ovom lijepom gradu i imamo velika očekivanja, a mogu reći da imamo i ambicije da u partnerstvu s Gradom Osijekom tijekom sljedećih godina izgradimo novu, bolju Tribinu u korist hrvatske glazbe i glazbenika, Osijeka, ali i cjelokupne nacionalne kulture - rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

Uz izravni prijenos na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda, izveo je program koji je predstavio bogatstvo rukopisa hrvatskih autora. Na repertoaru su se našle skladbe Dubravka Detonija ("Zaboravljene muzike"), Sanje Drakulić ("Kronika"), Siniše Leopolda ("Vatromet"), Berislava Šipuša ("Balada za usamljene"), Adalberta Markovića ("Capriccio"), Mladena Tarbuka ("Tod der Erde"; praizvedba), Ive Josipovića ("Drmeš za Pendereckog") i Igora Kuljerića ("Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme").

Program 58. Glazbene tribine počeo je u ponedjeljak prijepodne okruglim stolom o temi "Kulturna scena u Osijeku", održanim u Kulturnom centru, na kojemu su sudjelovali Vladimir Frelih, Nikola Faller, Anđela Vidović, Saša Došen, Jesenka Ricl i Marijan Josipović. Prvi festivalski dan također su obilježili i razgovor s članovima Zagrebačkog kvarteta (KCO), kao i njihov nastup u Arheološkom muzeju te koncert dua Hojsak & Novosel, u Barutani.

Ansambli i solisti

Jučerašnji dio programa donio je razgovor s članovima Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (KCO), okrugli stol o temi "Studentska platforma suvremene glazbe" (KCO), koncert trubača Nenada Markovića i klaviristice Nataše Penezić (KCO), razgovor s Nenadom Markovićem (KCO) i koncert Cantus Ansambla (HNK).

Danas je na rasporedu razgovor s članovima Cantus Ansambla (KCO, 11 sati) i "Koncert suvremene komorne tamburaške glazbe" (KCO, 12 sati), na kojem će nastupiti tamburaški ansambli i solisti iz Osijeka i Zagreba: Zagrebački tamburaški kvartet, Tamburaški kvintet AUKOS, Tamburaški trio AUKOS, Darko Čuvidić (brač), Marko Blašković (bisernica), Martin Marijanović (brač) i Ivan Batoš (klavir).

Možda ste propustili...

53. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U POŽEGI

11 igranih i sedam dokumentarnih filmova

NA MEĐUNARODNOM PIJANISTIČKOM NATJECANJU

Osječani Anabela i Vedran osvojili su prve nagrade

OD 8. DO 10. SRPNJA U PARKU MLADEŽI

ULTRA Europe festival 2022. ponovno u Splitu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MEĐUNARODNOM PIJANISTIČKOM NATJECANJU

Osječani Anabela i Vedran osvojili su prve nagrade

2

NE ZNA SE KAD ĆE PREMIJERA

Režiju posljednjeg "Smrtonosnog oružja" preuzeo Mel Gibson

3

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD

Prvi put u Hrvatskoj