Kultura
IZVOĐAČ PROJEKTA JE UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE

Brošure o Zagorki i Tesli za osobe s intelektualnim poteškoćama
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Javna promocija lako razumljivih brošura o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli, koje su nastale u okviru projekta prilagodbe sadržaja osobama s intelektualnim poteškoćama, održana je u Zagrebu. Izvođač projekta "Lako i razumljivo - Zagorka i Tesla" je Udruga za samozastupanje. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla gdje je promocija i održana te Centrom za ženske studije. Te dvije stručne ustanove dostavile su tekstove o dvoje hrvatskih velikana Udruzi za samozastupanje, čiji su ih članovi prilagođavali lako razumljivom obliku.

- Knjige su rađene za sve osobe koji imaju potrebu za lakše razumljivim knjigama i rad na njima je naše pozitivno iskustvo - kazao je Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje i dodao da u Hrvatskoj ima premalo takvih izdanja.

- Sve naše osobe imaju pravo i želju upoznati se s dostignućima naših ljudi koja su mijenjala svijet - dodao je i zahvalio svim sudionicima te najavio nova izdanja.

Iz Ministarstva kulture i medija poručili su da će i dalje podržavati izdanja koja teže uključivosti, a iz Centra za ženske studije da ostaju partneri na sličnim izdanjima.

- Puno toga naučila sam u radu na ovim brošurama, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke i dalje ćemo raditi na podizanju pristupačnosti sadržaja za osobe s invalidnosti - kazala je voditeljica Memorijalnog stana Centra za ženske studije Ana Zbiljski i dodala da je tom suradnjom dosta naučila.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje, koja je radila na prilagodbi teksta, rekla je da su osobe o kojima su radili na brošurama mijenjale svijet i da svi imaju pravo znati o njima.

- Tesla je izumio puno toga što je promijenio svijet, trebamo omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama da i one mijenjaju svoj svijet - istaknula je.

Snježana Kanjir iz Udruge navela je kako je naučila da je Tesla izumio struju. "Brošure imaju lijep tekst i slike i sve je jasno", dodala je. Ilustrator Igor Čabraja također je rekao da je dosta naučio jer i ilustracije i tekst trebaju prilagodbe lako razumljivim oblicima sadržaja. H
Možda ste propustili...

PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE

"Flashback ‘91" sve do 28. studenoga

NAJBOLJA PREDSTAVA "MATIJAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK"

Nagrade Bobijevih dana smijeha

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMINA UJHAZI PREDSTAVILA KNJIGU "U CARSTVU ŠARENIH BALONA"

U planu dječja zbirka te knjiga proze

2

JELENA ALFIREVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "BILA SAM ŽOHAR"

O nasilju nad ženama ne govori se dovoljno

3

UMJETNIK IZLAŽE U VUKOVARU OVOG ADVENTA

Stephan Lupino: Osim žena prikazao sam i kataklizmu