Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Frukovi radovi nastavili su živjeti
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Samostalna izložba Gorana Fruka naslovljena “Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti” otvorena je u četvrtak u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Potaknuta donacijom devet slika ovog prerano preminulog hrvatskog umjetnika i alpinista, poklonjenih MLU-u od strane njegove majke 2018. godine, izložba je koncepcijski dio izložbenog projekta “Akvizicije 2016. - 2021.”, a uz poklonjena djela također se sastoji od radova posuđenih iz obitelji umjetnika te pruža uvid u Frukovo stvaralaštvo u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i postkonceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.- Uz devet slika, koje je prije tri godine poklonila gospođa Đurđa Sučević Fruk, koja, nažalost, nije stigla doživjeti osječko predstavljanje radova svoga sina, za potrebe ove izložbe tu je još osamnaest djela u vlasništvu umjetnikove sestre Sonje Fruk Mundorfer. Predstavljeni radovi čine jedan mali isječak iz umjetničkog života Gorana Fruka, koji je na samim početcima svog umjetničkog uzleta napustio ovozemaljski svijet, ali je iza njega ostao vrijedan opus. Njegovi se radovi redovno revaloriziraju, ulaze u muzejske funduse i na taj način nastavljaju živjeti - rekla je kustosica i autorica koncepta izložbe Valentina Radoš.

Goran Fruk, rođen 1959. u Zagrebu, preminuo je u dobi od 34 godine, u vrijeme svoje snažne umjetničke aktivnosti i poleta, od posljedica pada na silazu sa Sljemena u blizini svog rodnoga grada. Ostavio je bogat opus umjetničkih djela, ali i mnogo neostvarenih planova za buduće raznolike radove. Izložba u MLU-u pruža uvid u slikarske domete tog umjetnika u čijem se radu eksperimentiranje materijalima i tehnikama, na granicama percepcije slike i slikovnosti, manifestira kao istraživanje granica platna kao ultimativnog umjetničkog objekta.

- Kroz 27 predstavljenih radova na neki smo način pokušali dočarati jedan umjetnički život, ali kronologijom unatrag. U glavnoj sobi postavljena su Frukova najrecentnija djela, stvorena početkom 90-ih, a kako se odmičete izložbenim prostorom, možete vidjeti njegove starije radove iz vremena kada je bio student slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Iako nikad nije završio Akademiju, njegovi radovi pokazuju zavidnu razinu slikarske zrelosti. Za 34 godine života poprilično je puno izlagao djelujući u vrlo važnom, punokrvnom slikarskom okruženju kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina - rekla je Radoš.

Izložba “Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti”, realizirana sredstvima Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, posvećena je Goranu Fruku i Đurđi Sučević Fruk. U MLU-u ostaje postavljena do 5. prosinca. D.Miklić
Ostavio je bogat opus umjetničkih djela, ali i mnogo neostvarenih planova za buduće

raznolike radove

Možda ste propustili...

JELENA ALFIREVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "BILA SAM ŽOHAR"

O nasilju nad ženama ne govori se dovoljno

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMINA UJHAZI PREDSTAVILA KNJIGU "U CARSTVU ŠARENIH BALONA"

U planu dječja zbirka te knjiga proze

2

JELENA ALFIREVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "BILA SAM ŽOHAR"

O nasilju nad ženama ne govori se dovoljno

3

UMJETNIK IZLAŽE U VUKOVARU OVOG ADVENTA

Stephan Lupino: Osim žena prikazao sam i kataklizmu