Autoglas
DOBRO JE ZNATI

Oštrije kazne na njemačkim prometnicama
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je u petak niz promjena zakona o prometu koje predviđaju djelomično drastična povećanja kazni za prometne prekršaje.

Za prekoračenje brzine od 10 km na sat predviđena je kazna od 50 eura, a za prekoračenje od 40 km predviđena je kazna od 400 umjesto dosadašnjih 200 eura. Izvan naseljenog područja su za prekoračenja brzine od 10 km na sat predviđene kazne od 40 umjesto dosadašnjih 20 eura. Za 20 km prebrzu vožnju kazna ubuduće iznosi 100 eura. Cilj novih prometnih kazni bolja je zaštita pješaka i biciklista, navodi se u priopćenju.

Tako se povećavaju kazne za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama, kao i za parkiranje na pločniku. Za to su predviđene kazne i do 110 eura. Neke interesne skupine, poput udruga maloprodaje, kritizirale su pravilo o privremenom zaustavljanju na kolniku, što posebice pogađa dostavljače paketa, naročito s obzirom na bujanje online trgovine.

Kako bi se zaštitilo bicikliste, teretna vozila ubuduće smiju skretati udesno uz najveću dopuštenu brzinu od 5 km na sat. Nepoštovanje pravila o formiranju prolaza za vozila Hitne pomoći u slučaju zastoja na autocestama ubuduće će biti kažnjavano s 320 eura i jednomjesečnom zabranom vožnje. H