Novosti
I HRVATSKA POTPISNICA OTVORENOG PISMA

Apel 10 članica EU: Nuklearna energija - siguran, čist i neovisan niskougljični izvor energije
Objavljeno 11. listopada, 2021.

Ulozi su doista visoki: posjedujemo li uistinu ambiciju, ili ne, boriti se protiv klimatskih promjena i postići energetsku neovisnost? Hoćemo li se osloniti na naša najbolja sredstva, ili ne, kako bismo dekarbonizirali naše gospodarstvo? Pitanja su to koja u otvorenom pismu naslovljenom "Zašto je Europljanima potrebna nuklearna energija" postavljaju potpredsjednici vlada i ministri deset zemalja članica EU-a - Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Rumunjske. U ime Hrvatske potpisnici pisma su Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, te Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.Podsjećaju na predviđanja da je globalno zatopljenje od najviše 1,5 °C do 2 °C tijekom 21. stoljeća cilj koji nikada neće biti postignut, osim ako se u idućih osam godina ne dogodi znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova. "Rast cijena energije također je pokazao koliko je važno što je prije moguće smanjiti našu energetsku ovisnost o trećim zemljama. Problemi s opskrbom bit će sve učestaliji i nemamo izbora nego diversificirati opskrbu. Moramo pripaziti da ne povećavamo svoju ovisnost o uvozu energije izvan Europe. Dekarbonizacija zahtijeva trenutne i duboke tranzicije u našim proizvodnim i potrošačkim aktivnostima kako bismo ih učinili manje ugljično intenzivnima. To podrazumijeva masovno elektrificiranje naše uporabe i razvoj niskougljične industrije poput vodika, koji također zahtijeva proizvodnju električne energije. Nuklearna energija mora biti dio rješenja. Iako obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u našoj energetskoj tranziciji, potrebni su nam i drugi izvori energije bez emisija kako bismo zadovoljili naše potrebe, na dostatnoj i konstantnoj razini", navodi se u pismu.

Ministri ističu kako je nuklearna energija ključan dostupni, stabilni i neovisni izvor energije. Prije svega jer sprječava da europski potrošači budu izloženi nestabilnosti cijena te jer pridonosi neovisnosti opskrbe energijom. "To je dostupna energija bez ugljika koja može isporučiti veliku količinu konkurentne električne energije bez povećanja naše ovisnosti o opskrbi električnom energijom iz trećih zemalja", ističe se u pismu. "Nuklearna energija je sigurna i inovativna. Više od šezdeset godina europska nuklearna industrija dokazuje svoju pouzdanost i sigurnost. Jedan je od najreguliranijih sektora na svijetu", navode.

"Europska nuklearna industrija vodeća je na svijetu i tehnološki intenzivna industrija. Razvoj industrije mogao bi u bliskoj budućnosti osigurati visokokvalificirana radna mjesta za više od milijun europskih radnika. Kako suradnja među državama članicama raste, uskoro ćemo imati mogućnost gradnje novih modernih reaktora, kao što je projekt Mali modularni reaktori (SMR). Zbog toga nuklearnu energiju treba tretirati jednako kao i sve druge izvore energije s niskim udjelom ugljika. Europski ugovori omogućuju svakoj državi članici da definira vlastiti energetski miks. Naša prava moraju biti zajamčena, a sve tehnologije s niskim emisijama ugljika za proizvodnju električne energije trebale bi se razmatrati na ravnopravnoj osnovi. Stoga je apsolutno nužno da nuklearna energija bude uključena u europski okvir taksonomije do kraja 2021.", stoji u pismu.

Zaključuju da, kako bismo pobijedili u borbi za klimu, trebamo nuklearnu energiju. "Nuklearna energija je čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije. Nuklearna energija prilika je za nas Europljane kako bismo nastavili razvijati snažnu industriju s dodanom vrijednošću, stvarati tisuće kvalificiranih radnih mjesta, jačati naše vodstvo u zaštiti okoliša i osigurati stratešku autonomiju Europe i energetsku samodostatnost", zaključuju. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 2.796 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U OBŽ preminulo još deset osoba

2

DAN OBRANE GRADA OSIJEKA

Tuga i sjećanje na heroje

3

DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Simbol mira u Osijeku
upalile medicinske sestre