Osijek
BITI STUDENT S INVALIDITETOM

Antonio: Moguće je ukloniti
sve prepreke, pa i u glavama
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Antonio poziva mlade s invaliditetom da, kao on, upišu studij i ostvare snove

Uključivanje osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u obrazovanje na svim razinama, pa tako i na razini visokog obrazovanja, od velike je važnosti za svako društvo i tome Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pridaje veliku pozornost u svom radu. Među ostalim i stoga što upravo iz područja odgoja i obrazovanja Ured najčešće zaprima pritužbe.Razumna prilagodbaNajveći je problem, zapravo, nepostojanje općeg zakonskog okvira i nedostatak zajedničke definicije tko su studenti s invaliditetom. Dostupnost određenih prilagodbi i način njihova ostvarivanja do prostorne i informacijsko-komunikacijske pristupačnosti zgrada fakulteta u cijelosti, pojedinih katova, prostorija i/ili sanitarnih čvorova dio je na koji učestalo upozoravaju studenti s invaliditetom.

Takvo normativno uređenje uključivanja osoba s invaliditetom u visoko obrazovanje predmet je dugogodišnjeg zagovaranja pravobraniteljstva na svim razinama. Ured je predložio definiciju studenta s invaliditetom u kontekstu visokog obrazovanja. Radom na donošenju tog zakonodavnog akta i suradnjom Ureda pravobraniteljice i nadležnih tijela na sveučilištima te ministarstva teži se rješavanju toga pitanja na normativnoj razini. Unatoč tome što zakonima i pravilnicima nisu propisani oblici i načini pružanja prilagodbe za studente s invaliditetom, na što pravobraniteljica kontinuirano upozorava, zakonska osnova ipak postoji u Ustavu RH i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, koja pobliže objašnjava što znači dostupnost obrazovanja pod jednakim uvjetima za osobe s invaliditetom, te u Zakonu o suzbijanju diskriminacije i u pravilnicima i propisima sveučilišta i visokih učilišta kao i resornom ministarstvu.

Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u osječkom Područnom uredu, kaže kako su tijekom 2020. i 2021. godine dodatno intenzivirali dugogodišnje aktivnosti usmjerene na uklanjanje prepreka koje mladim osobama s invaliditetom otežavaju studiranje na ravnopravnoj razini s drugima.

- Posebno ističemo redovne sastanke pravobraniteljice i suradnika s predstavnicima sveučilišnih ureda za studente s invaliditetom, studentskim predstavnicima kao i predstavnicima visokoobrazovnih ustanova. Zaključci tih sastanaka bili su temelj preporukama i prijedlozima koje je pravobraniteljica u proteklom razdoblju uputila nadležnom ministarstvu, ali i donositeljima odluka na regionalnoj i lokalnoj razini, sve radi osiguranja učinkovitije podrške studentima s invaliditetom. Preporuke pravobraniteljice odnose se prije svega na nužnost izmjena i usklađivanja propisa koji u obliku kakav je sada znatno otežavaju studentima s invaliditetom ostvarivanja prava koja bi im trebala osigurati pristup studiranju na ravnopravnoj osnovi s drugima. Ponajprije se to odnosi na uvjete za upis, stipendije i smještaj, prijevoz, razumnu prilagodbu, pristupačnost i sve oblike potrebne podrške i potpore. Predloženim izmjenama propisa znatno će se olakšati ostvarivanje navedenih prava i tako poboljšati položaj studenata s invaliditetom - tvrdi Mario Burek.

Priča o tri trkača


Osječanin Antonio Rendulić student je Poslijediplomskog specijalističkog studija Kreativne terapije pri Akademiji za umjetnost i kulturu i Medicinskom fakultetu u Osijeku, koji se od 14. godine kreće s pomoću invalidskih kolica. Akademiju za umjetnost i kulturu u rodnom gradu upisao je 2015. godine.

- Uloga obitelji je velika, bez roditelja ne bih uspio ni studirati, oni su mi bili temelj i podrška i uz njihovu sam pomoć dospio do specijalističkog studija. Kada sam upisivao Akademiju, odredio sam si ciljeve. Kao priča o tri trkača: jedan trkač gleda kako trči, drugi promatra kako mu trči konkurencija, a treći ima svoj cilj i on pobjeđuje. Imao sam svoj cilj koji sam ostvario i pobijedio sam samoga sebe. Još nisam ni svjestan što sam sve ostvario - iskreno će Antonio, dodavši kako je cijelo vrijeme studija imao punu podršku, razumijevanje i pomoć uprave Akademije, profesora i kolega studenata.

Naime, njegovim dolaskom na studij krenulo se s prilagodbom zgrade Akademije u kampusu. Antoniju je bilo nemoguće doći do predavaonica na višim katovima bez dizala. Započelo se s projektom ugradnje dizala, a u međuvremenu su predavanja održavana u prizemlju gdje je Antonio kolicima dolazio s pomoću pokretne rampe.

Antonio ističe kako ni u jednom trenutku tijekom boravka na Akademiji nije osjetio razliku u odnosu prema njemu i drugim studentima. Teže mu se, kaže, kretati po Osijeku nego na Akademiji, no ipak upozorava kako bi na fakultetu i sanitarne čvorove trebalo prilagoditi potrebama osoba s invaliditetom. Smatra da je jako važno za sve osobe s invaliditetom, posebno one mlade, da pokušaju studirati i da ostvare svoje snove kao što je to njemu pošlo za rukom.

- Vrijedi se potruditi, zato pozivam sve osobe s invaliditetom da si u svom obrazovanju ne postavljaju granice. Kako god teško bilo, treba samo potražiti pomoć i sve je izvedivo. Može se riješiti i lift i rampa i sanitarni čvorovi, to ne bi trebala biti nikakva prepreka, ali vrlo često problem zna biti ta psihička prepreka. Naime, mnogi često odustanu od svojih želja jer sami ne mogu, a ne traže pomoć. Trebalo bi osvijestiti sebe i druge da je sve moguće i da bi osobe s invaliditetom trebale imati priliku za studiranje - poručio je Antonio.Statistički podatci


Inače, prema podatcima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dostavljenim Uredu pravobraniteljice, u akademskoj godini 2020./2021. evidentirano je ukupno 130 studenata s invaliditetom, od kojih 60 posto (98) s tjelesnim oštećenjem. Od ukupnog broja aktivnih je 65, diplomiralo je 39, a ispisala su se 23 studenta.

Valja istaknuti kako broj studenata s invaliditetom raste iz godine u godinu. Akademske godine 2010./2011. ukupno je bilo 26 studenata, pet godina poslije 82, a 2019./2020. godine evidentirano je 115 studenata s invaliditetom. Od te brojke aktivnih je bilo 64, a te je akademske godine diplomirao 31 student.


Tomislav Prusina¸
Foto: Andrea Ilakovac

Mario Burek

savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Područnom uredu Osijek

Predloženim izmjenama propisa znatno će se olakšati ostvarivanje prava koja bi trebala osigurati pristup studiranju na ravnopravnoj osnovi i tako poboljšati položaj studenata s invaliditetom.

Sabljar: Studentu se pristupa individualno

Zasluge za provedbu prilagodbi na Akademiji, tvrdi Antonio, pripadaju dr. sc. Mirni Sabljar, predsjednici Povjerenstva za studente s invaliditetom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je pokrenula taj proces i ustrajala na ugradnji dizala.

- Bio je to dug proces jer nije mala stvar potpuno prilagoditi zgradu novim uvjetima - prisjeća se Sabljar, napomenuvši kako je sve ipak odrađeno u najkraćem mogućem roku zahvaljujući upravi Sveučilišta i Akademije, a na dobrobit studenta i budućih studenata s invaliditetom kojih će, nada se i vjeruje, u budućnosti biti sve više.

U ovom trenutku na Akademiji je pet studenata različitih invaliditeta - četiri studenta preddiplomskog studija i Antonio kao student poslijediplomskog studija.

- Ravnopravni su ostalim studentima, s tim da imaju određene prilagodbe. Ono što mi kao institucija i svaki profesor činimo jest da prostorno i u okviru kolegija napravimo razumne prilagodbe. To znači prilagoditi prostore načinu praćenja nastave. Svaki je invaliditet drukčiji i svakom se studentu pristupa individualno. Profesori su iznimno senzibilizirani, a nastojimo učiniti sve da imaju jednake mogućnosti studiranja. Sa studentima redovito održavamo konzultacije, razgovaramo i s roditeljima o artikuliranju studentovih potreba, a često i s nastavnicima s prethodnih razina obrazovanja. Konstantno smo u komunikaciji i uvijek dostupni za studente. Podržavamo ih i pratimo njihov razvoj i razvoj njihovih karijera - pojašnjava Mirna Sabljar.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVILI SU SE USPJEŠNI

Zahvaljujući sredstvima iz EU fondova Osijek i županija se mijenjaju

2

GRAD RJEŠAVA PROBLEM SLOBODNIH MJESTA ZA AUTOMOBILE

Grade se parkirališta na "Vijencu"

3

PRIJEDLOG KOREKCIJE

Komunalna naknada
ide gore za 15 lipa