Osijek
DONJOGRADSKO GRADILIŠTE

Niski je vodostaj "pogurao" gradnju nove obaloutvrde
Objavljeno 11. listopada, 2021.
CIGIĆ: Projekt Uređenje desne obale Drave uspješno se izvodi u skladu s ugovorenom dinamikom

Dravsko gradilište u Donjem gradu i ovih dana ne miruje. Atraktivni radovi plijene pozornost građana koji već neko vrijeme mogu jasno vidjeti vizure nove šetnice koja će, kako doznajemo od izvođača radova, do ljeta iduće godine spojiti istok i zapad Osijeka uz Dravu.Podsjetimo, u sklopu projekta izvode se radovi na izgradnji nove obaloutvrde gradskog tipa kojom se regulacijska linija obale premješta oko 12 metara u korito vodotoka rijeke Drave. Navedenim se osigurava proširenje zaštitnog obalnog pojasa na kojemu se gradi donjogradska promenada, uređena šetnica s biciklističkom stazom, zelenilom i odmorištima. Na cjelokupnom će potezu nove obaloutvrde biti izgrađeni protupoplavni AB zidovi sa sedam otvora za pristup na obalu Drave iz priključnih ulica Donjeg grada.

"Projekt Uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku se uspješno izvodi u skladu s ugovorenom dinamikom radova. Na potezu od Trga Nikole Tesle do vojarne Vrbik (3. poddionica) radovi na izgradnji obaloutvrde i protupoplavnih zidova su u završnoj fazi. Preostali su još radovi na izgradnji same šetnice, biciklističke staze, te ugradnja rasvjete i ostale komunalne opreme. U ovisnosti o vremenskim uvjetima, potpuni se završetak radova predmetne dionice može očekivati do početka ljeta iduće godine. Na zahtjevnijem dijelu uređenja obale iza Kliničkog bolničkog centra Osijek (2. poddionica), koji uključuje i izgradnju novog lukobrana, radovi se također odvijaju u skladu s ugovorenim rokovima, uz određene objektivne privremene zastoje koji su zbog tehnologije izvođenja radova bili uvjetovani hidrometeorološkim uvjetima višeg i visokog vodostaja, te određenih dopuna projekta. Sadašnji je nizak vodostaj rijeke Drave povoljan za izvođenje predmetnih radova, te se radovi dalje nesmetano odvijaju. Na predmetnoj se dionici nastavljaju izvoditi radovi na izgradnji obalne šetnice, lukobrana i obaloutvrde", kaže direktor Hidrogradnje Nenad Cigić.

Posebnost ove dionice je i kaskadni pristup obali, odnosno gledalište kapaciteta 240 mjesta na rijeci Dravi koje se gradi neposredno uz trg. Bit će to novi sadržaj u Osijeku, koji je moguće koristiti za održavanje svih vrsta kulturnih događanja na pozornici plutajućih objekata.Ivan Alilović
Možda ste propustili...