Osijek
INTERMEDIJALNI FESTIVAL

PUnKt, književni festival kojeg je Osijek zaslužio
Objavljeno 1. listopada, 2021.
Srž festivala je prezentiranje književnosti kroz druge umjetnosti, a starta 7. listopada

Brojni hrvatski gradovi imaju svoje književne festivale, a od ove godine, ponajprije zahvaljujući osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, Filozofskom fakultetu Osijek i Gradu Osijeku, imat će ga i grad na Dravi. Riječ je o Intermedijalnom festivalu književnosti PUnKt, čije će se premijerno izdanje održati od 7. do 14. listopada, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak.Opsežni program PUnKt-a (P - Panonija, U - Umjetnost, n - novi mediji, K - Književnost, t - teorija) koncipiran je u četiri cjeline: teorijski punk (tribine i okrugli stolovi), interpretacije (umjetničke obrade književnih djela), artestiranje (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) i recepcije (razgovori s interpretiranim književnicima).

- Iza složenog pojma intermedijalnosti stoji ideja o književnom festivalu na kojem nećete slušati samo razgovore s autorima, nego i vidjeti kazališnu predstavu, izložbu, glazbenu izvedbu te ilustracije prema omiljenom romanu ili autoru. To je srž festivala, gdje bi se prezentirala književnost kroz druge umjetnosti. Mislim da je to nešto sasvim novo što nudimo, možda i u širim okvirima. PUnKt radimo svjesno i odgovorno kao početak tradicije, a ne jednokratnu avanturu - rekao je koordinator programa doc. dr. sc. Nebojša Lujanović s AUKOS-a.

Jednotjedni program prvog izdanja PUnKt-a održavat će se na više lokacija, a to su: AUKOS, Kulturni centar Osijek, Atelier bar, Muzej likovnih umjetnosti, Galerija Knifer i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Važna posebnost ovoga festivala jest da je osmišljen kao poligon za umjetničku, intelektualnu, organizacijsku i stručnu afirmaciju studenata koji su uključeni u logistiku, organizaciju, modeliranje samih događaja, PR aktivnosti...

- Izuzetno sam sretan što su konačno stasali uvjeti da AUKOS i FFOS u praktičnom smislu zajedno stvaraju sadržaj kojim će uvelike obogatiti kulturu življenja i podići kvalitetu života ljudi u Osijeku i regiji. Neka ovo bude početak jedne naše vrlo pozitivne, promišljene priče i jednakopravne suradnje koja će se nastaviti na ponos ovoga grada - rekao je dekan FFOS-a, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan.

Danijel Miklić
7

dana trajat će intermedijalni književni festival

6

gradskih lokacija ugostit će prvi PUnKt u Osijeku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAŠTO KASNE NALAZI TUMORSKIH MARKERA?

Šego: Eksplozija novootkrivenih karcinoma, i to uznapredovalih!

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije