Novosti
VLADA RH ODGOVORILA TUŽITELJSTVU BIH

Odbijen zahtjev iz BiH za istragom hrvatskih generala
Objavljeno 23. rujna, 2021.
"Nema nikakvoga razloga da naša tijela na bilo koji način postupaju po toj zamolnici"

Vlada je odbila zamolnicu Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije "Bljesak" povezuje s navodnim ratnim zločinom."Ministarstvo pravosuđa dostavilo nam je izvješće, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize kao Vlada odlučili smo da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH", rekao je premijer Andrej Plenković. Smatraju da dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci obavijestili su ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade, dodao je. Zamolnicu su odlučili odbiti na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između RH i BiH, na temelju načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa RH.

Upitan da pojasni odluku, jer se prethodno govorilo kako bi možda bilo najbolje da Hrvatska preuzme postupak kako onda BiH dalje ne bi postupala, ponovio je kako na temelju dokumentacije nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno-posljedično vezu između ključne uloge ratnih zapovjednika koji su odlučivali kako da Hrvatska bude slobodna, odnosno "nema nikakvoga razloga da naša tijela na bilo koji drugi način postupaju po toj zamolnici".

"Očito da su tijela u BiH na temelju informacija, dokumentacije i saznanja imala dovoljno podataka, argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, vjerojatno ne bi upućivali zamolnicu nama", rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, rekao je kako je komunicirao s ostalim generalima s liste te su zaključili da je odbijanje zamolnice jedino moguće rješenje. "Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice, to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama. Mogu odgovorno reći da nikad nije bilo nikakvih zapovijedi, ni usmenih ni pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva, i da bi time počinili ratne zločine", rekao je Miljavac.


Dijana Pavlović
MILJAVAC: ZA OTVARANJEM ISTRAGE NEMA POTREBE, AKCIJA JE BILA ČISTA
Pavao Miljavac rekao je kako se u ratnim sukobima i operacijama kao posljedica rata dogode kolateralne, civilne žrtve, ali nije bilo namjere da stradavaju civili. Dapače, ističe, pokušavali su uvijek spasiti civile, što se može vidjeti iz dokumentacije. Poručio je da za otvaranjem istrage nema potrebe, jer je riječ o čistoj i legitimnoj operaciji Hrvatske vojske. Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO "Bljesak" Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije "Bljesak", u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici ratni su zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana