Kultura
IZLOŽBA HUMANITARNOG KARAKTERA

Lupino u Sisku za djecu najpogođeniju potresom
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Reprezentativna izložba fotografija, reljefa i skulptura "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", koja obuhvaća pedesetak radova poznatog umjetnika Stephana Lupina, nakon Gliptoteke HAZU-a, otvorena je i u Sisku. Izložba je i donatorskog karaktera kako bi se prodajom odabranih radova pomoglo najugroženijoj djeci nakon potresa. Organizator je sisački ogranak Matice hrvatske u povodu 85. godišnjice utemeljenja. Prvi put je kao prostor za izložbu iskorišten atrij novoizgrađene sisačke Strukovne škole, koji se pokazao izvanrednim izložbenim prostorom, a time škola ostvaruje i svoju novu funkciju.

Umjetnika i njegov noviji opus predstavila je autorica izložbe, dr. Mirna Rudan Lisak, koja je napomenula da je lupinizam, kao njegov vlastiti umjetnički smjer, ovime pružio odmak od života bremenita brigom o budućnosti i dugoročnoj obnovi prostora Sisačko-moslavačke županije. Umjetnik na taj način, kako je rekla, nastavlja posvećivanje svoga rada djeci i mladima, potičući vlastitom umjetnošću kreativnost i upornost na njihovu budućem profesionalnom putu. Na otvorenju izložbe o njezinu humanitarnom karakteru govorio je predsjednik Ogranka MH u Sisku Tomislav Škrbić, a glavni urednik Vijenca Goran Galić napomenuo je kako sisački ogranak MH, koji spada među najaktivnije, ovom inicijativom proširuje svoju djelatnost.

Stephan Lupino samo je kratko zahvalio svima koji su se angažirali oko organizacije izložbe, napomenuvši kako je najvažnije da se tako pomogne djeci i starijima. Zamjenica ravnatelja Strukovne škole Sonja Turk izrazila je zadovoljstvo što je na taj način Strukovna škola ušla u novu, izložbenu djelatnost, za što su učenici pokazali veliko zanimanje. Izložbu je svečano otvorio sisačko-moslavački župan Ivan Celjak rekavši kako je Lupino otkrio novi izložbeni prostor, koji će se i u idućem razdoblju koristiti za izložbe.

Osim u atriju škole skulpture većeg formata izložene su na prostoru ispred škole. Prodaju sedam doniranih umjetničkih fotografija za pomoć mladima preuzeo je Ogranak Matice hrvatske u Sisku. H
Možda ste propustili...

NA 30. “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Najbolja glumica Matea Marušić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana