Svijet
SVE MRAČNIJA PERSPEKTIVA ZA ŽENE

Afganistanke traže pravo na rad i obrazovanje
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Skupina od 20 afganistanskih žena ponovno se u nedjelju odvažila izići na ulice Kabula tražeći pravo na rad i studiranje usred sve mračnije perspektive koju im pruža talibanski islamistički autoritarizam.

Videozapisi koje su podijelili lokalni mediji prikazuju skupinu od dvadesetak aktivistica za ženska prava koje su se okupile ispred donedavne zgrade ministarstva za ženska pitanja u Kabulu te ondje glasno i hrabro traže poštovanje "ženskih i ljudskih prava". Talibani su nedavno ukinuli ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga ministarstvom za pozive, usmjeravanje i promicanje vrlina i sprječavanje poroka. To novoformirano ministarstvo time je postalo sjedište vjerske policije, čija je uloga jačanje smjernog ponašanja u javnosti i pridržavanje strogoga talibanskog načina tumačenja islama.

Za vladavine talibanskog režima devedesetih godina vjerska policija bila je strah i trepet u Afganistanu, s obzirom na to da je javno tukla žene koje su se usudile izići, a da pritom nisu pokrile tijelo i lice. H
Možda ste propustili...

OSUDIO NEDAVNE SMRTONOSNE NAPADE U NORVEŠKOJ, AFGANISTANU I VELIKOJ BRITANIJI

Papa: Nasilje potiče nasilje

TURSKI PREDSJEDNIK RECEP TAYYIP ERDOGAN:

SAD Turskoj nudi zrakoplove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUSIJA:

Moguća plinska kriza u Europi

2

TURSKI PREDSJEDNIK RECEP TAYYIP ERDOGAN:

SAD Turskoj nudi zrakoplove

3

POTVRĐENA JE ZA SADA SMRT TRIJU OSOBA

Zbrajaju se štete od potresa na Baliju