Novosti
TJEDNO POVEĆANJE BROJA NOVOOBOLJELIH JE 39 POSTO

Hrvatska je naručila 336 tisuća doza novog proteinskog Sanofijeva cjepiva
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Hrvatska ima tjedno 39-postotno povećanje broja novooboljelih od COVID-19, raste broj hospitaliziranih, a od devet preminulih u posljednja 24 sata, osam ih nije bilo cijepljeno, upozorio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Udio pozitivnih među testiranima u petak je bio 12,5 posto, a u odnosu na četvrtak 14 novih osoba je na respiratoru, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Četvrti val pandemije počeo je ranije i s većim brojkama nego drugi val prošle godine. Proračun epidemiologa je da oko 50 do 60 posto ljudi u Hrvatskoj ima neku imunost, no preostalih 40 posto još je velik broj, rekao je Capak te iznio prognozu po kojoj četvrti val neće ići tako visoko s brojkama oboljelih kao drugi val prošle godine.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da u cijeloj Europi raste broj inficiranih i hospitaliziranih te da se posvuda apelira na cijepljenje. Delta-varijanta preuzela je 100-postotni primat u Europi i to je razlog zašto se infekcija ovako brzo širi. Još uvijek je dosta necijepljenih i tu je širok prostor za širenje virusa, istaknula je. Pozvala je sve odgovorne da djecu ne zbunjuju informacijama zbog svojih ideja, aludirajući na one koji djeci sugeriraju da ne nose maske u školama. "Svaki će odgovoran roditelj za bolesno dijete tražiti pomoć od liječnika, neće ići pitati ekipu na internetu i na mrežama čime će liječiti svoje dijete i kako će ga operirati... Nisu djeca naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika neka si kupe lutku i šprice, živu djecu neka prepuste struci", poručila je Markotić.

Vezano uz maske u školama, Capak je pojasnio da se time želi spriječiti situaciju da cijeli razred ide u samoizolaciju kada jedan učenik oboli. "Svatko tko kaže da maska ne štiti - neka kaže kirurgu kada ga operira da ne treba nositi masku", poručio je Capak onima koji dovode u pitanje učinkovitost te mjere zaštite.

Upitan za početak cijepljenja trećom dozom, Capak je rekao da još nije ni na vidiku odluka Europske agencije za lijekove (EMA) o registraciji treće doze Pfizera te da vjerojatno neće početi cijepljenje trećom dozom prije listopada. Potvrdio je i da je naručeno 336.000 doza novog proteinskog Sanofijeva cjepiva, koje ima manje nuspojava, no još se, kaže, za njega čeka registracija EMA-e. H
TRGOVINE I ŠKOLE BEZ COVID POTVRDA
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se ne planira uvođenje COVID potvrda u trgovačke centre i sustav obrazovanja. Zasad je, kaže, ideja da se one uvedu samo za zdravstvo i u domove za starije i nemoćne. Za one djelatnike u zdravstvu koji nisu cijepljeni niti su preboljeli COVID uvodi se od 1. listopada obvezno testiranje, no ministar Vili Beroš nije odgovorio koliko dugo će ono biti besplatno niti o kojem se trošku radi, rekavši samo da su napravljene projekcije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 1301 NOVOZARAŽENI, 19 UMRLIH

OBŽ: Novopozitivnih 96, jedna osoba preminula

2

PRAVNA I SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANSTVA

Josip Đakić i peti je put izabran za čelnika Hvidre

3

ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje