Novosti
RAST CIJENA

Marić: Tražimo načine da se obuzda inflacija
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Ministar financija Zdravko Marić poručio je u Saboru kako Vlada neće dopustiti da se prekoračenja na tekućim računima ukidaju ni da netko njima trguje. Odgovarajući Borisu Lalovcu (SDP) na pitanje koliki je stvarni dug po prešutnim minusima u bankama i hoće li prekinuti praksu prodavanja dugova, naveo je da je gotovo 840 tisuća građana u prešutnom prekoračenju, s prosječnim iznosom od 8800 kuna, a u dopuštenom oko 31.000 građana, s prosječnim iznosom od oko 12.000 kuna, uz kamatnu stopu za dopušteno prekoračenje od 7,6 %, a na prešutno od gotovo 11 %.

Na upit Ivana Kirina (HDZ) koliko se rast iznosa fiskaliziranih računa može pripisati rastu cijena, Marić kaže da to jest jedan od razloga, ali da se dio odnosi i na bolji mehanizam nadzora. "Inflacija evidentno ubrzava, HNB i Vlada obraćaju pozornost na to i tražit ćemo načine kako da obuzdamo inflaciju, koja nije specifikum Hrvatske. Najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen, najviše su porasle cijene energije", poručio je, dodavši da je prosječna inflacija u RH 1,7 %, a u EU-u 1,9 %.

Dodao je da je do utorka vrijednost fiskaliziranih računa 3 % viša u odnosu prema istom razdoblju u 2019., u trgovini 6 - 8 % viša, a u turizmu 12 % manja. "No samo u srpnju u turizmu je 5 % viša, a u kolovozu više od 21 % viša nego 2019.", kaže. I.B.
Možda ste propustili...

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposlenih je 19,2 % manje

SUSRET SA ŽUPANIMA, GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA

Plenković: Presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media ne vidim kao ucjenu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 1301 NOVOZARAŽENI, 19 UMRLIH

OBŽ: Novopozitivnih 96, jedna osoba preminula

2

PRAVNA I SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANSTVA

Josip Đakić i peti je put izabran za čelnika Hvidre

3

ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje