Osijek
BEZ OTKAZIVANJA

Zakupci ne izlaze iz lokala
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Već smo u nekoliko navrata izvještavali kako su tijekom pandemijskih mjeseci, dok su bile na snazi epidemiološke mjere sprječavanja širenja zaraze koronavirosom koje su pojedinim djelatnostima onemogućile ili ograničavale poslovanje, u Gradu Osijeku izišli u susret zakupcima takvih djelatnosti u gradskim lokalima. Oslobodili su ih plaćanja cijelog ili dijela najma sve dok traju mjere.

Uostalom, Grad Osijek i proteklih je godina kontinuirano podupirao poduzetništvo pa su se odlučili i na ovaj način zaštititi svoje poduzetnike u najvećoj mogućoj mjeri. Mjera oslobođenja bila je, više-manje, na snazi od ožujka prošle godine pa zaključno do srpnja, kada je nastupilo opće popuštanje mjera.

Iz redova zakupaca već su prije stizale naznake kako će njihovo poslovanje, odnosno nastavak zakupa biti ugroženo onog trenutka kada budu okončane mjere pomoći. Odnosno, bilo je mišljenja da su mnogi od njih zadržali svoje poslovanje upravo zbog ovih olakšica. Zakupnik, naime, može prema Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, a i prema Odluci Grada Osijeka, otkazati ugovor o zakupu bez obrazloženja razloga otkaza.

- Zakupnici poslovnih prostora Grada Osijeka u svako doba mogu otkazati ugovor o zakupu uz otkazni rok od 30 dana. Otkazni rok može biti i kraći ako zakupnik preda prostor Gradu Osijeku slobodan od osoba i stvari, u kojem slučaju se dan predaje poslovnog prostora smatra danom prestanka ugovora o zakupu - pojašnjavaju u stručnim službama Grada Osijeka.

No, na svu sreću, egzodusa najmoprimaca - nema.

- Ne bilježimo porast otkaza ugovora o zakupu poslovnih prostora po prestanku mjera oslobađanja plaćanja zakupnine za prostore u vlasništvu Grada Osijeka - kratko i konkretno odgovaraju iz Grada Osijeka.


Prihod od najma poslovnih prostora u vlasništvu Grada Osijeka jedan je od značajnijih izvornih prihoda gradskog proračuna. U “normalnim godinama” iznosi od šest do sedam milijuna kuna. D. Kuštro
Možda ste propustili...

KONGRES ODRŽIVOG RAZVOJA ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Dobrim upravljanjem ljudski resursi spremni za izazove

U DOMU HRVATSKE VOJSKE

Nastupaju češki glazbeni ansambli

HACKATHON NA MOSH! TEHNOLOŠKOM VIKENDU

Pobijedila novosadska ekipa Minerva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI SAJAM GRAMOFONSKIH PLOČA U OSIJEKU

Najskuplji vinil prodavao se po cijeni od čak 1500 kuna!

2

U HRVATSKOJ JE 40 TISUĆA OVISNIKA O KOCKI

Kockari žele da ih izvučete iz dugova, ali ne i iz igre

3

OD PONEDJELJKA PRELAZAK DRAVE SAMO PREKO CESTOVNOG MOSTA

Pješački most zatvara se zbog rekonstrukcije, radovi gotovi do ljeta iduće godine