Novosti
SPORAN POZIV NA ISTICANJE ZASTAVA

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj moraju poštivati hrvatske zakone
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Saborski zastupnik SDSS-a istaknuo je kako će učiniti sve da Vučićev poziv ne poremeti odnose između Hrvatske i Srbije

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u utorak da će, bez obzira na očekivanja, učiniti sve da 15. rujna, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije.Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV), održao je konferenciju za novinare u povodu obilježavanja spomenutog datuma uz koji je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predložio Srbima u cijelom svijetu da izvjese nacionalne srpske zastave. Istaknuo je da se svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i njezinim datumima, koji su važni i za nacionalnu manjinu koja se nalazi izvan granica matične zemlje, treba odvijati u skladu sa zakonom zemlje u kojoj se živi. "To vrijedi i za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj i za Republiku Hrvatsku u odnosu prema srpskoj zajednici", naglasio je. Pupovac je ocijenio kako je važno otkloniti sve zablude oko toga, jer Hrvatska ima propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja svojim zakonom koji je strogo propisan i ograničen u službene ili druge poslovne svrhe, a to isto tako vrijedi i za Republiku Srbiju. "Od velike je važnosti da svi razumijemo da je nužno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone u Hrvatskoj te da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Srbije", istaknuo je i dodao da to vrijedi i za druge manjine u Hrvatskoj i Srbiji, ili bilo koga drugoga koji nije pripadnik manjina nego neke druge države. "To treba strogo razlučiti od korištenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od onih koji su za to nadležni, u ovom slučaju to je Savjet za nacionalne manjine, i koje priznanje se temelji na odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao zastava statutima jedinica lokalne samouprave, općinama, gradovima ili županijama", poručio je. Pupovac je napomenuo da srpska zajednica u Hrvatskoj ima kao službenu zastavu narodnu zastavu Srba koja je, kao i hrvatska trobojnica, neprestano u službenom prostoru SNV-a, koji je i javni prostor za javne događaje zajedno s europskom zastavom te će 15. rujna, kao i u utorak, biti istaknute te zastave. "Razlika je samo u tome što su u pojedinim općinama i gradovima te zastave istaknute na pročeljima zgrada u kojima se nalaze srpske institucije ili općine, a u nekima u službenim prostorima poput ovog. To ne treba nikome smetati, ni ikoga plašiti", naglasio je.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je Vučićev poziv provokacijom. Podsjetio je da je Zakonom o javnom redu i miru nedopušteno isticanje zastava drugih država. "Očekujem da će naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj poštivati njezin zakon", kazao je Bačić. Odbacio je tvrdnje iz oporbe da je hrvatska vlast trebala mnogo oštrije reagirati na Vučićev poziv, a to nije učinila zbog suradnje s koalicijskim partnerom, SDSS-om.Dijana Pavlović
BITNO JE OČUVATI DUH TOLERANCIJE
Pupovac je istaknuo kako je sada prioritet da popis stanovništva prođe u najboljoj atmosferi i “s maksimumom tolerancije i osjećaja slobode” na izjašnjavanju ljudi, s onime što je važno u popisu, kao što je njihova etnička, vjerska, ili jezična pripadnost. Cilj im je, naveo je, očuvati duh tolerancije i dnevno raditi na tome da se taj duh ne narušava, jer je proteklog tjedna to narušavanje uzelo ozbiljnog maha. No, naglasio je, to se dogodilo iz razloga koji si ne može objasniti, “prelijevanja sporova oko ustoličenja jednog mitropolita iz Crne Gore u Hrvatsku, što se proširilo kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje, a da pritom nije bilo adekvatnih reakcija”.

Milorad Pupovac

predsjednik SNV-a

Voditi računa više o međuetničkim i međuvjerskim odnosima u nekoj drugoj zemlji nego u vlastitoj zemlji ne smatram odgovornom javnu politiku bila ona medijska, državna ili stranačka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

3

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva