Novosti
ZAPOČINJE JESENSKO ZASJEDANJE SABORA

Pred zastupnicima izvješće Vlade
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Hrvatski sabor u srijedu počinje redovno jesensko zasjedanje koje prema Ustavu traje do sredine prosinca. Zasjedanje će otvoriti "aktualnim prijepodnevom" u kojemu će pitanja članovima Vlade postaviti 39 zastupnika, prva će to učiniti Dragana Jeckov (SDSS), posljednji HDZ-ov Ante Bačić. Sabor će bez prekida zasjedati do 12. studenoga, nakon čega će napraviti stanku zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zastupnici se u sabornicu vraćaju 24. studenoga i u njoj ostaju do ustavnog roka, a prema potrebi i dulje, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Brojni su zakoni i izvješća koje u tom razdoblju trebaju raspraviti, među njima je i godišnje izvješće Vlade, koje jednom godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, usmeno podnosi premijer. U jednosatnom govoru Sabor upoznaje s uočenim pojavama, problemima i stanjem u društvu te s poduzetim aktivnostima, o premijerovu Izvješću raspravljaju samo klubovi zastupnika, a njih je trenutno 14, s tim da bi im broj mogao još rasti. Posljednji osnovani je Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika, čine ga oporbeni zastupnici Dario Zurovec i Damir Bajs te Veljko Kajtazi, zastupnik saborske većine.

Ljetnu saborsku stanku, zbog sukoba u tim strankama, obilježilo je osipanje klubova zastupnika SDP-a i Domovinskog pokreta, ojačao je Klub Hrvatskih suverenista, koji nakon priključenja bivših DP-ovaca Miroslava Škore i Vesne Vučemilović ima šest članova, isto koliko i Klub zeleno-lijeve koalicije. Klub DP-a spao je na osam zastupnika, koliko ih ima i Most. Klub SDP-a jesen je dočekao s 32 zastupnika, ali bi im se broj mogao smanjiti, s obzirom na to da su četiri zastupnika iz tog kluba izbačena iz stranke, sporan je status Stjepana Kovača, kojemu je na zahtjev Uskoka skinut imunitet, ali i Boške Ban Vlahek koja je u Sabor ušla kao zamjena Matije Posavca, koji nakon uhićenja i ostavke na mjesto međimurskog župana dolazi u Sabor. H
RASPRAVA O MINIMALNOJ PLAĆI
Prvog radnog tjedna u rujnu Sabor će raspraviti sedam zakonskih prijedloga, među njima i izmjene Zakona o minimalnoj plaći kojima će se, istaknuo je ministar rada Josip Aladrović, propisati njezino obvezno ugovaranje u brutoiznosu. To konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4250 kuna, a ne 3400 kuna koliko se radniku isplaćuje na račun, poslodavac koji se o to ogriješi može biti kažnjen od 60 tisuća do sto tisuća kuna. Ista kazna prijeti i poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalca.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 1812 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, UMRLO 13 OSOBA

U OBŽ 87, u VSŽ 51 novozaražemi

DJECA ODMORNIJA, RODITELJI RASTEREĆENIJI

Kada će sva djeca biti u školi od 8 do 15 sati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

3

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva