Mozaik
ZAGORSKE JESENI U SLAVONSKOM JOSIPOVU

Predstavljeni običaji i folklorna baština
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Manifestaciju organiziraju vrijedne članice Udruge žena Josipovo uz pomoć i potporu Općine Sopje kao i mađarske Općine Starin

Nakon jednogodišnje stanke zbog poznate epidemiološke situacije, u slavonskom selu Josipovu u općini Sopje održana je 4. manifestacija Zagorske jeseni, koja je time postala tradicionalna i koju organiziraju vrijedne članice Udruge žena Josipovo uz pomoć i potporu Općine Sopje i mađarske Općine Starin.Predsjednica udruge Marija Čupar ističe da je manifestacija dobila ime i organizirana je sa željom da se održi povezanost i suradnja s pradomovinom predaka gotovo 90 posto mještana Josipova, a to je Hrvatsko zagorje, odnosno mjesta Gornja Stubica, Bistra, Jakovlje i okolna sela.

- U Josipovu živi oko 250 ljudi u osamdeset kućanstava, a stanovništvo se bavi poljoprivredom, najviše duhanom i kamilicom. Mnogo je mladih obitelji, i to je najmlađe selo u općini Sopje. To je jedan od razloga organiziranja Zagorskih jeseni, jer smo htjeli nešto od svoje tradicije i podrijetla prenijeti na te mlade, da znaju otkud su njihovi preci - kaže Slavonka u "zagorskom" selu Marija Čupar.

Program manifestacije sastoji se od tri dijela, a čine ga povorka kulturno-umjetničkih društava na kojoj pokazuju svoju nošnju i instrumente, nastupa kulturno-umjetničkih društava te izložbenog prostora gdje su izloženi radovi udruga iz okolnih područja. U ovogodišnjoj povorci kroz mjesto predstavili su se, a potom na pozornici i nastupili KUD Zdenac iz Zdenaca, KUD Mikleuš iz Mikleuša, KUD Podravina iz Čađavice, Folklorna skupina Neven iz Donjih Meljana, učenici Područne škole Josipovo i pjevački zbor Udruge žena Josipovo.

Neposredno uoči nastupa kulturno-umjetničkih društava na pozornici obavljena je primopredaja zastave Udruge žena Josipovo. Naime, u nazočnosti saborske zastupnice Vesne Bedeković i svih članica Udruge žene Josipovo, župan Igor Andrović kao kum predao je zastavu udruge predsjednici Mariji Čupar.

- Nama je čast i zadovoljstvo što ste pristali biti kum našoj zastavi, drago nam je što ste naš župan i naš kum - rekla je predsjednica Čupar.

Zahvalivši za poziv, župan Andrović rekao je da je ovo prvi put da je nekoj udruzi kum zastave.

- Zbog ovoga kumstva češće ću biti vaš gost i kada više ne budem župan - rekao je. Zastavu je blagoslovio vlč. Stjepan Škvorc.

Župan Andrović čestitao je načelniku Androšu što je uspio kroz EU fondove prekogranične suradnje s Mađarskom ostvariti projekt koji je omogućio Udruzi žena Josipovo i drugim udrugama na području općine Sopje da organiziraju manifestacije koje njeguju narodne običaja i okupljaju ljude.

U sklopu manifestacije svoje radove izložile su udruge Poklonček iz Koprivnice, Cer iz Crnca, Rukotvorine iz Zdenaca i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac iz Slatine. Velika torta za sve posjetitelje bila je poklon poznate slatinske slastičarke Sandre Jadek, a u zabavnom dijelu programa nastupili su TS Čokanj i Slavonia band.Petar Žarković
ODRŽANA UZ SUFINANCIRANJE EU
- Drago mi je da je iz godine u godinu sve više udruga s rukotvorinama i kulturno-umjetničkih društava i svih koji žele pridonijeti i promovirati našu tradiciju, narodne običaje i kulturu na području općine Sopje, a osobito u naselju Josipovo. Ove godine manifestacija Zagorske jeseni održava se i uz sufinanciranje EU, jer je u sklopu projekta Drava events - Dravske manifestacije Općina Sopje dobila oko 850.000 kuna samo za organizaciju naših tradicionalnih kulturnih manifestacija. Mnogo je lakše raditi u uvjetima kad imamo više sredstava nego što je uobičajeno. - rekao je načelnik Berislav Androš.

Možda ste propustili...

POVRATNIČKI SINGL “EASY ON ME”

Adele objavila novu pjesmu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM

Preminuo je Slavko Milas

2

POVRATNIČKI SINGL “EASY ON ME”

Adele objavila novu pjesmu

3

U NOVOM FILMU

Colin Firth protiv Hitlera