Mozaik
POČELI DANI HRVATSKOG FILMA

Natječe se 76 filmova
recentne hrvatske produkcije
Objavljeno 13. rujna, 2021.
U raznovrsnom popratnom programu ističu se "Dani žena", retrospektiva posvećena filmskim autoricama
Ovogodišnji Dani hrvatskog filma (DHF) otvoreni su u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac, gdje će se do 16. rujna u natjecateljskom programu prikazati 76 filmova odabranih iz recentne hrvatske produkcije, od kojih su se neki već afirmirali na međunarodnim festivalima. Ta tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, utemeljena 1992. kao godišnja smotra aktualne domaće kinematografije, ove godine obilježava 30 godina osnutka.

- Dani hrvatskog filma važni su zato što daju relevantni pregled svega što se dogodilo u našoj filmskoj zajednici, ali što je možda i važnije da su neafirmiranim filmskim autorima, redateljima, snimateljima, montažerima, jedini izlog gdje mogu pokazati svoja djela javnosti na procjenu - rekao je redatelj Zvonimir Jurić u ime zagrebačkog gradonačelnika.

Otvarajući festival, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich rekao je, u ime HAVC-a te ministrice kulture i medija, da festival prikazuje svu raskoš domaće filmske produkcije, a osobito veseli što se ona prikazuje na kinoplatnima. Podsjetio je na niz zapaženih nastupa hrvatskih filmova na međunarodnim filmskim festivalima u protekloj godini koja je sama po sebi bila vrlo izazovna, no mogla bi završiti s rekordnim brojem realiziranih dugometražnih filmova što je, istaknuo je, za svaku pohvalu filmskoj zajednici. Umjetnička ravnateljica festivala Diana Nenadić poželjela je posjetiteljima dobrodošlicu u "stroj za pomlađivanje" jer se, napomenula je, čovjek osjeća mlađim kada gleda novu filmsku produkciju.

Festival donosi i raznovrstan popratni program, u kojemu se ističu "Dani žena", retrospektiva posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima Dana. Taj se program na online platformi www.croatian.film već može pogledati i traje do 23. rujna, s 12 filmova redateljica Jelene Rajković, Nicole Hewitt, Biljane Čakić, Rade Šešić, Tanje Miličić, Snježane Tribuson, Dane Budisavljević, Tanje Golić, Ivone Juke, Ane Hušman, Hane Jušić i Katarine Zrinke Matijević. S obzirom na to da su žene autorice u početku festivala bile iznimka, a danas se situacija promijenila, taj program prikazuje i transformaciju domaće kinematografije iz isključivo muške, u žensku, osobito u slučaju kratkog i srednjeg metra.

Retrospektiva pod nazivom "Obnovljena baština" sastoji se od restauriranih filmova nastalih u produkciji Zagreb filma – četiri filmska klasika koji će biti prikazivani kao uvertira u natjecateljski program: "Balada o pijetlu" Zvonimira Berkovića (1964.), "Čekaonica" Ante Babaje (1975.), "Kolač" Daniela Šuljića (1997.) i "Predvečerje" Eduarda Galića (1966.). Dani će se na taj način prisjetiti ‘zlatnog doba‘ Zagreb filma i hrvatskog kratkog filma te usporediti tadašnju s recentnom produkcijom kratkometražnih i srednjemetražnih uradaka.

U spomen Ivi Škrabalu (1934. - 2011.), filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicistu i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa, priprema se tribina "Ivine vizije", u povodu desete godišnjice njegove smrti. Održat će se u četvrtak, 16. rujna. Festival u edukativnom dijelu donosi i dvije radionice, onu filmske kritike koju će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović te filmova u jednom kadru, pod vodstvom Marinka Marinkića, snimatelja, montažera i autora više kratkih igranih filmova. Bit će tu i okrugli stol "Što su nama Dani", najavljen za 14. rujna, preko kojega organizatori nastoje potaknuti promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja te manifestacije kroz zajedničko sudjelovanje predstavnika filmskih struka, odnosno osnivača Dana hrvatskoga filma.

Filmovi u konkurenciji natječu se za Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike. U ovogodišnjem glavnom žiriju su redateljica Dana Budisavljević, kazališna i filmska glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj.

Prije svečane dodjele nagrada, posljednjeg dana festivala u četvrtak, 16. rujna, bit će prikazana epizoda dokumentarnog serijala "Kolaži o laži - Lažne snimke" Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića. Serijal, nastao u produkciji Eclectice, kroz nekoliko tema propituje prisutnost istine u nizu društvenih segmenata čija je konzumacija postala neizostavni dio našeg postojanja - medijima, internetu, društvenim mrežama, filmskoj umjetnosti.

Natjecateljski program prikazuje se u 17, 19 i 21 sat, a ulaz na sav program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Nakon otvorenja te projekcije filma "Kolač" Daniela Šuljića i dijela ostvarenja u konkurenciji usijedio je glazbeno-filmski program "Kinofonija!" u sklopu kojeg će grupa Chui izvedbom originalno skladane glazbe pratiti film "Berlin, simfonija velegrada" Waltera Ruttmanna iz 1927. godine. H
Možda ste propustili...

ŠIMA JOVANOVAC SLAVI 55 GODINA KARIJERE

Koncert Šimunovo u Županji 28. listopada

TAMBURAŠKI SASTAV DYACO IZDAO NOVI SINGL I SPOT

"Najdraži se vječno pamte" posvetili preminulom kolegi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana