Sport
NOVA TENISKA SUPERZVIJEZDA

Amerika je zemlja u kojoj se snovi zaista ostvaruju
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Prije dva mjeseca Raducanu je bila tek 300. tenisačica svijeta, na US Open došla je kao 150., a već danas će biti 23.

Nema osvojen ni jedan "obični" WTA turnir, nikada se nije okušala na Mastersu iz serije 1000, nikada na Touru nije igrala na zemljanoj podlozi, a u rukama ima Grand Slam naslov. Britanska tenisačica Emma Raducanu u New Yorku je uspješno odradila kvalifikacije i kad se dokopala glavnog ždrijeba, postala je nezaustavljiva. Sve mečeve dobila je u dva seta, izborila veliki finale u kojemu je svladala 19-godišnju Kanađanku Leylah Fernandez sa 6:4, 6:3 i osvojila US Open.Nitko, ali baš nitko prije posljednjeg Grand Slama sezone nije u finalu vidio 150. (Raducanu) i 73. (Fernandez) tenisačicu svijeta. No njih dvije su iz kola u kolo oduševljavale i ispisale povijest. Posebice, Raducanu, anonimna tinejdžerica koja je u New Yorku postala teniska superzvijezda.

Čudesna Britanka je na američkom betonu oduševila svijet sporta, a zanimljiva je i njezina priča izvan terena. Emma je rođena 13. studenoga 2002. u Torontu, ali obitelj je obrzo napustila Kanadu i kad je Emmi bilo dvije godine preselila se na Otok. Otac joj je Rumunj, majka Kineskinja, a Emma Britanka. Željela je državljanstvo zemlje u kojoj je počela igrati tenis. Na terene je kročila s pet godina u Teniskoj akademiji Bromley. Probala je i jahanje te košarku, okušala se u motocrossu i kartingu, plesala je i balet, ali tenis je uvijek bio broj jedan. Velika obožavateljica Formule 1 i sama priznaje kako se u New Yorku dogodilo čudo.

- Cijeli ovaj turnir je san, osvojila sam US Open, ali ne mogu vjerovati da je to istina - kaže Raducanu koja je prije samo nekoliko mjeseci bila sva u učenju i ispitima, glavna preokupacija bila je što bolje položiti maturu iz matematike i ekonomije. To je uspješno riješila, a onda doživjela i "američki san". Od kvalifikacija do naslova nanizala je deset mečeva i nije izgubila ni set. Postala je prva igračica koja je iz kvalifikacija otišla do naslova na nekom turniru iz "velike četvorke", prva je Britanka s GS-om nakon 1977. te najmlađa osvajačica Grand Slama nakon 2004. godine i tada 17-godišnje Marije Šarapove.


Ivana Liović