Regija
POTPISAN UGOVOR

Centar za pametnu poljoprivredu i ICT sektor u Virovitici
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Modernizacijom i inovacijama povećat će se konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i Ante Tojčić, direktor tvrtke Fractal, potpisali su ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. Vrijednost ugovora iznosi 750 tisuća kuna, a na temelju njega napravit će se idejni, glavni i izvedbeni projekt te ishoditi lokacijska dozvola. Sredstva su odobrena u okviru Operativnog plana "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020", a vezano uz sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema.Virovitičko-podravska županija izradit će projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju novog poslovno-društvenog centra u Virovitici kojim je obuhvaćena izgradnja nove zgrade, izrada strateške analize za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu, te izrada plana uspostave i upravljanja centrom, čime će se omogućiti razvoj pametne poljoprivrede i ICT tvrtki.

Centar će se nalaziti u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici, Tehnološko-inovacijskog centra, te će predstavljati žarište znanstveno-istraživačkih aktivnosti. Cilj je centra stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji automatizacijom proizvodnje i primjenom naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina. Poljoprivrednu djelatnost približit će se tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacija u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – pametna poljoprivreda - istaknuo je župan Igor Andrović.

Projektu je cilj, uz osnivanje, izgradnju, opremanje i edukaciju djelatnika centra pametne poljoprivrede kao središnjeg sustava za prihvat i obradu podataka, razvoj naprednih algoritama i metodologija kako bi se uspostavile i DEMO farme na području županije s primjenom pametnih rješenja. DEMO farme omogućit će stvaranje optimalnih uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju i definiranje sustava za podršku odlučivanju za cjelokupno upravljanje farmom s ciljem optimizacije povrata na ulazne podatke uz očuvanje resursa. Kroz informacijski sustav za obradu prikupljenih podataka, a primjenom naprednih algoritama, sa svrhom prezentiranja korisnih informacija poljoprivrednim proizvođačima, omogućit će se automatsko reguliranje primjene repromaterijala u svrhu optimalne iskoristivosti resursa i maksimalne produktivnosti.

Cilj je centra stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede tako i sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija te razvoj pametnih vještina.
750 tisuća kuna vrijedan je u govor za izradu projektno-tehničke dokumentacije Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti

Kroz informacijski sustav za obradu podataka omogućit će se automatsko reguliranje primjene repromaterijala

Možda ste propustili...

22. MANIFESTACIJA ''SVE SE ČAJE OKUPIŠE'' U IVANKOVU

Prikazana lepeza svadbenih običaja

TRADICIONALNA BELIŠĆANSKA MANIFESTACIJA

Izbor za novi superglas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana