Regija
JAVLJAJU SE PRVI KUPCI

Na katoličkome je groblju kolumbarij s 56 grobnih mjesta
Objavljeno 11. rujna, 2021.
Cijena grobnog mjesta iznosi 3500 kuna. Ako bude interesa, sagradit će se još jedan, na istočnoj strani
BELI MANASTIR - Baranjska čistoća, koja se skrbi, između ostaloga, i o belomanastirskim posljednjim počivalištima, realizirala je još jedan projekt.

Ovih je dana, naime, završena gradnja i opremanje kolumbarija na katoličkom groblju u Belom Manastiru. Jednim su potezom tako riješena dva problema - nedostatak grobnih mjesta na tom groblju te obnova ograde sa zapadne strane groblja koja ga dijeli od najprometnije gradske ulice, DC7 - Osječke ulice. Mjesta za urne nalaze se u novom zidu nazvanom Prince.

- Da bismo realizirali ovaj projekt, najprije je uklonjena stara i dotrajala ograda na belomanastirskom katoličkom groblju u dužini od 100 metara. Bila je to zapravo stara, zahrđala bodljikava žica s trulim trupcima koja je tamo davno postavljena - objašnjava Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, nastavljajući kako je istovremeno projektirana nova ograda, s čijom su građevinskom izvedbom počeli prošle godine. Sastoji se od arkadnih profila i željeznih elemenata poput ulaznih vrata, svjetlarnika i procjepa, što u cjelini daje odgovarajući ‘‘arkadnu vizuru‘‘, točnije volumen u prostoru.

- U sklopu zida sagrađena su grobna mjesta (kasete), dakle kolumbarij s 56 grobnih mjesta koja su dostupna potencijalnim kupcima.

Cijena grobnog mjesta u kolumbariju je 3500 kuna, s PDV-om, a u ponuđenoj je cijeni crna granitna nadgrobna ploča veličine 50 x 50 centimetara, debljine tri centimetra - navodi Paulić, naglašavajući kako pokopi u kolumbariju nose nižu cijenu godišnje naknade - 45 kuna, dok redovita naknada iznosi 90 kuna godišnje. Kaže kako je upita za kupnju grobnih mjesta u kolumbariju bilo još u vrijeme njegove gradnje, a ovih su se dana pojavili i prvi kupci.

- Svi zainteresirani mogu podnijeti zahtjev na temelju kojega se izdaje upravno rješenje i ugovor o kupoprodaji - pojašnjava, dodajući kako u Belom Manastiru dosad nije bilo adekvatnog mjesta za polaganje urni. Pogreba s urnama je doduše bilo, ali su one pohranjivane u uobičajene grobnice.

Gradnjom novog zida s kolumbarijem uređenje groblja nije završeno.

- U sklopu uređenja i održavanja groblja radovi će se nastaviti. Primjerice, planirana je gradnja pristupnih staza i odgovarajuće aleje kod prostora na ulazu i oko križa te staze kod novih vrata. Staze će biti povezane tako da se nakon ulaska na groblje njima može doći do svih dijelova groblja. Ovisno o interesu kupaca, točnije ako zabilježimo veliku potražnju, Baranjska će čistoća zid s kolumbarijem graditi i na istočnoj strani groblja, uz Ulicu Stjepana Stjepanova. Zanimljivo je istaknuti kako je idejno rješenje i većina građevinske izvedbe zida Prince vlastiti rad djelatnika Baranjske čistoće, a sve je nastalo u sklopu projekta "Uređeno i čisto", kojemu je cilj uređenje gradskih groblja, sakralnih objekata, nabava inventara i infrastrukture - naglašava Paulić.

Vezano uz kolumbarij na katoličkom groblju u Belom Manastiru, treba podsjetiti da je u veljači ove godine u Osijeku otvoren krematorij (drugi u Hrvatskoj), a cijena kremacije je oko 3400 kuna.Ivica Getto
Većina je pogreba na Novom groblju
Osim daljnje urbanizacije jedinog baranjskog grada, dobre iskoristivosti prostora i nepostojanja prostora za odlaganje urni, jedan od razloga gradnje novog zida s kolumbarijem zasigurno je i nedostatak grobnih mjesta na ‘’starim’’ grobljima. O tom se problemu, uz naglasak na pravoslavno groblje, počelo pričati još 2006. godine. Na katoličkom je groblju više od 1500 grobova, a približno 1000 na pravoslavnom. Većina pogreba obavlja se stoga na Novom groblju, smještenom na pravokutnoj parceli površine približno 160.000 četvornih metara, koja se proteže u smjeru jugoistok - sjeverozapad, kapaciteta 15-ak tisuća ukopnih mjesta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike