Dome slatki dome
DEKORACIJE ZA SMIRENIJI DOM

Odmor i opuštanje nakon stresnog dana
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Koristite snopove svjetla samo na onim mjestima gdje je nužno, primjerice kod kauča na kojem čitate, ili u kutu sofe

Dom bi trebao biti mirno utočište koje vam pruža odmor i relaksaciju kada nakon stresnog dana napokon dođete kući. Pametnim dekoriranjem svoj dom možete učiniti još ugodnijim i ljepšim za život.Ako imate previše namještaja ne samo da se možete ozlijediti manevrirajući između stolaca i stolića za kavu, možete osjećati nervozu zbog toliko sitnica i detalja. Raščistite bar prolaz od kauča do kuhinje i do stola.Nemojte raditi velike kontraste s bojama. Jaki će kontrasti privlačiti pogled i nećete se moći opustiti. Svakako imajte na umu da je više manje te koristite samo dvije boje, a pri dekoraciji polica ili stolića izbjegavajte pretrpavanje raznim sitnicama. Kako biste bili opušteniji i smireniji lijepo je u dnevnom boravku imati biljku, a efekt vanjskog ugođaja postići ćete ako nasuprot najvećeg izvora svjetlosti, npr. balkonskih vrata, stavite ogledalo koje će prostor još više proširiti i dati mu novu svježinu izvana. Ako su vaša okućnica druge stambene zgrade, objesite slike prirode na zid.

Kako biste odmah, čim kročite u stan, osjetili sreću i olakšanje, na ulaz, u hodnik, stavite neki omiljeni predmet, poput vaze, umjetnine, nečeg što volite i što će vam odmah popraviti raspoloženje. Ako vas odmah na ulazu na policama hodnika dočeka hrpa novina, dobivate poruku da u vašem domu vladaju kaos i obveze, a ne relaksacija. Napravite police ili zanimljive stalke za sve što imate u kući, pa tako i za novine koje možete organizirati, recimo, u pretince na zidu.

Nervoza i uznemirenost raste u malim prostorima gdje imate osjećaj da vas stvari guše. Kako biste napravili reda, zapitajte se trebate li stvarno sve stoliće, naslonjače, jastuke, uokvirene slike..., i jesu li vam stvarno nužni. Razmislite da stolić obojite u istu boju kao i zid, pa će se na taj način vizualno stopiti i učiniti prostor većim. Također bi bilo poželjno da zidove obojite u svijetle boje koje će prostor učiniti malo većim. Kako biste dočarali malo raja, odabirom materijala poput trstike, pletiva, suncobrana na balkonu, možete bar djelić svoje mašte udahnuti u svoj dom.
 
Jasminka KNEŽEVIĆ
Smirujući ugođaj
Previše prejakog svjetla može vam pokvariti smirujuću atmosferu. Koristite snopove svijetla svjetiljki samo na onim mjestima gdje je nužno, recimo kod kauča na kojem čitate, ili u kutu sobe te na taj način napravite opuštajuću atmosferu. Koristite štedne žarulje, iako su malo skuplje, one daju prirodniju svjetlost. Iako plava i zelena nisu baš idealne boje za dnevni boravak, jer pripadaju u hladne, one su boje koje smiruju, pa ih možete u dnevni boravak unijeti u detaljima poput jastuka ili svjetiljki. Uklonite televizore i računala iz spavaće sobe.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TLO JE JOŠ TOPLO

Dobro vrijeme za presađivanje

2

JEDNOSTAVNO POSTAVLJANJE I ODRŽAVANJE

Laminatni pod za razne stilove

3

PERSONALIZIRANA RJEŠENJA

Namještaj za gaming