Novosti
DOBAR ODAZIV GRAĐANA NA JAVNE POZIVE

U Osječko-baranjskoj županiji potpuno cijepljeno 46 % odraslih
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Epidemiolozi i dalje upozoravaju da smo još daleko od postizanja kolektivnog imuniteta

Više od 60 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Europi od početka pandemije, što je trećina ukupnog broja slučajeva na svijetu, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).Ured WHO-a za Europu poziva na veće napore kako bi se postigao brži i ravnomjerniji napredak u cijepljenju protiv COVID-19, pri čemu je apostrofirao velike razlike između zemalja. Bugarska i Rumunjska znatno kaskaju za drugima. Dok je udio cijepljenih u Europi jedan od najviših na svijetu, direktorica WHO-a za izvanredne situacije Dorit Nitzan ističe da mnogi ljudi iz prioritetnih skupina, poput starijih i zdravstvenih radnika, još nisu cijepljeni. Više od 1,2 milijuna smrtnih slučajeva povezano je s COVID-om u Europi. Globalno je s tom bolešću umrlo 4,2 milijuna ljudi, prema podatcima WHO-a. U kalkulaciju europskog ureda WHO-a ulaze i Rusija i Turska.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 3243 testiranih, a umrle su još tri osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutno su aktivna 953 slučaja, a među oboljelima je 156 pacijenata na bolničkom liječenju, uključujući 13 na respiratoru.
Zaključno s 1. kolovoza utrošeno je 3.080.719 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48,8 posto odraslog stanovništva. Na dan 1. kolovoza utrošeno je 2366 doza cjepiva, a od toga je 697 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 1. kolovoza 1.647.156 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.485.510 osoba (1.433.563 osobe cijepljene dvjema dozama, a 51.947 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 44,08 posto odraslog stanovništva.

Od kada je, 12. lipnja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije otvorio javni poziv za cijepljenje bez naručivanja za područje te županije, do nedjelje, 1. kolovoza, cijepljeno je 18.765 osoba prvom dozom. Samo od prošlog utorka (27. srpnja) do nedjelje cijepljeno je 4707 osoba. Taj potonji podatak u tom zavodu ocjenjuju porastom svijesti stanovništva o nužnosti cijepljenja kao najefikasnijeg oružja u borbi protiv širenja koronavirusa. Kako se tijekom vikenda uglavnom cijepilo prvom dozom, udio osoba cijepljenih jednom dozom, u odnosu prema ukupnom odraslom stanovništvu Osječko-baranjske županije (225 tisuća je stanovnika starijih od 18 godina), približava se 50 posto cijepljenih. Udio završno cijepljenih, također u odnosu prema odraslom stanovništvu penje se prema 46 posto. U ponedjeljak je bio dan pauze, a u utorak se cijepljenje bez najave nastavlja u Osijeku i Našicama. U Osijeku će se u Nastavnom zavodu u Drinskoj ulici cijepiti cjepivom Janssen, a u Našicama u Domu zdravlja prvom dozom Pfizera. U srijedu je ponovno predah, a potom u četvrtak (bez obzira na blagdan) cijepljenje se nastavalja prvom dozom Pfizera u Osijeku (Gradski vrt) te u domovima zdravlja u Đakovu i Belom Manastiru.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je utrošeno 114.087 doza cjepiva, od čega za prvo dobivanje cjepiva 60.716, a za drugo 52.842 doze, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Prvu dozu je, zaključno s 1. kolovoza, primilo 40,8 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,6 posto odraslog stanovništva, a cijepljenje je završeno za 36,9 posto stanovništva, bilo da su primili dvije doze, bilo da su cijepljeni cjepivom gdje je dovoljna jedna doza. Cijepljenje je završeno za 44,9 posto odraslog stanovništva. "Naša županija je među onima gdje je cijepljenje vrlo uspješno i nalazimo se u prvoj trećini županija. Zadovoljni smo odazivom građana na cijepljenje, ali daleko smo od postotka cijepljenih kada možemo govoriti o kolektivnom imunitetu", kaže dr. Vedrana Lanc Čurdinjaković, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo VSŽ-a.


Dario Kuštro
"PRAVE MJERE"
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je uvjeren da su pogodili prave epidemiološke mjere, koje su trenutno na snazi, s obzirom na povećan broj turista i činjenicu da brojke ne rastu previše. Dodaje da, ako se epidemiološka slika ovako nastavi razvijati, možemo s optimizmom gledati na nadolazeće tjedne. Na pitanje o podizanju cijena cjepiva proizvođača Pfizer, Božinović kaže da su sve potrošene doze, kao i one najavljene, što uključuje i nove varijante cjepiva, pokrivene ugovorima koje je dogovorila Europska komisija.

9

hospitaliziranih trenutno je u Osječko-baranjskoj županiji zbog koronavirusa

44,9

posto odraslog stanovništva Vukovarsko-srijemske županije potpuno je cijepljeno

60

milijuna slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Europi od početka pandemije

Možda ste propustili...

AKO NE BILATERALNO, POSTOJI MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Kako riješiti granicu na Dunavu

KBC OSIJEK O PRAVILIMA ZA DJELATNIKE

Tko ne ispuni uvjete, bit će poslan - kući

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ ZARAŽENO NOVIH 1037 OSOBA, 12 UMRLIH

U OBŽ 50, u VSŽ 17 pozitivnih, jedna osoba umrla

2

NAJRANJIVIJE SKUPINE NA TRŽIŠTU RADA

Sezonaca koji rade na crno je dvostruko više nego prijavljenih

3

JAMSTVO VEĆIH MIROVINA I STANDARDA

Ne dolazi u obzir ukidanje drugog mirovinskog stupa