Regija
LUBENICOMAT U GRABOVCU

OPG Špoljarec lubenice prodaje "na povjerenje"
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Na svakoj je lubenici ispisana njezina težina, a kupci novac ostavljaju u poštanskom sandučiću
GRABOVAC‘‘Poštovani kupci! Evo, napokon smo i mi počeli s prodajom lubenice i dinje iz vlastitog uzgoja.Štand je samoposlužan jer supruga i ja radimo, pa nismo u mogućnosti biti na štandu. Svaka lubenica je izvagana s naljepnicom njezine težine. Novac ubacite u poštanski sandučić, a ako nemate dovoljno novca ili nemate sitnog, slobodno uzmite lubenicu ili dinju, pa ćete platiti drugi put...‘‘ objavljeno je na Facebook profilu OPG-a Josip Špoljarec iz baranjskog mjesta Grabovac. Ističu, nadalje, da je cijena lubenice tri kune za kilogram, mala dinja je 10, a veća 15 kuna.

- U slučaju da s lubenicom nešto nije u redu, slobodno dođite po drugu. Ne radi se o mogućoj prijevari, nego samo o nedovoljnom iskustvu:) !!! Živjeli! - završava Špoljarčeva objava. Budući da se na Facebookovim objavama može štošta pročitati i, nažalost, uvjeriti se u lažne priče, odlučili smo ‘‘na licu mjesta‘‘ provjeriti je li objava istinita. I doista, na samo nekoliko mjesta od ‘‘glavne‘‘ ceste, koja kroz Grabovac od Kneževih Vinograda vodi prema Bilju, točnije neposredno uz križanje prema općinskom sjedištu, Čemincu, natpis je ‘‘lubenice 3 kune za kilogram‘‘, a iza ograde obiteljskog doma lako je dostupan štand s lubenicama. Na svakoj od njih ispisana je njihova težina, pa slučajni ili namjerni putnici lako mogu pomnožiti kilažu s cijenom i potreban ‘‘keš‘‘, sukladno naputku, ubaciti u poštanski sandučić. Učinila je to i Glasova ekipa. U telefonskom razgovoru s Josipom Špoljarcem saznajemo da je takvu praksu započeo još prošle godine i kako nije primijetio da ga je netko pokušao prevariti.

- Supruga i ja smo zaposleni, pa radnim danima jednostavno ne stignemo biti na štandu. U sandučiću dnevno bude između 300 i 500 kuna - kaže Josip Špoljarec - Garo, naglašavajući kako se, osim lubenica, njegov OPG bavi još proizvodnjom dinja, kornišona, rajčice i paprike. Radni dan njega i njegove supruge gotovo da se ne završava. U ranim jutarnjim satima već je na proizvodnim površinama.

- Ustajem oko pola pet i krećem na njivu. Berem lubenice, važem ih i postavljam na štand. Iako lubenice mogu izdržati i po tjedan dana, trudim se da najčešće budu svježe ubrane - tvrdi, dodajući kako se ‘‘u bostan‘‘ vraća i nakon radnog vremena u osječkom UNIKOM-u kako bi, bez obzira na navodnjavanje ‘‘kap na kap‘‘, zalio svoje biljke. Premda su u posljednje vrijeme na području Baranje, i šire, unatoč videonadzoru, zabilježene brojne ‘‘zanimljive‘‘ krađe, Špoljarec se o tome ne brine. Do sada nije imao loših iskustava i nada se kako će na tome i ostati.


Ivica Getto
Lubenice na 2500 četvornih metara
OPG Špoljarec lubenice uzgaja već tri godine. Imaju ih na približno 2500 četvornh metara. ‘‘Posljednja kiša koja je pala na području Grabovca i cijele Baranje dobro nam je došla, bez obzira na to što primjenjujemo navodnjavanje. Moram se sjetiti početka kolovoza prošle godine, kada je oluja praćena tučom veličine oraha uništila većinu usjeva i nadati se da se to neće dogoditi i ove godine‘‘, kaže Špoljarec, naglašavajući kako berba lubenica traje približno dva mjeseca te kako ‘‘u asortimanu‘‘ ima četiri vrste lubenica.

Možda ste propustili...

USPJEH UČENICE 4. RAZREDA OŠ EUGENA KUMIČIĆA

Lara Jukić u svjetskoj završnici natjecanja u poznavanju engleskog

VUKOVARSKO-SRIJEMSKI LOVCI TRUDE SE SAČUVATI STANIŠTA

Napučuju lovišta s divljači i stimuliraju odstrel predatora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ZMAJEVCU ODRŽAN 16. VINSKI BOR MARATON

Živnuli surduci i podrumi

2

"SREDNJI VIJEK" U PARKU I PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Prikaz otmice hrvatsko-ugarske kraljice Marije

3

PRISJEĆANJE NA ODLAZAK 67 DRAGOVOLJACA

Batrac: "Bili su teški, ali i ponosni dani"