Kultura
PREMIJERA "ZVIŽDUK - MOJA MAJKA JE BILA MENGELEOVA TAJNICA"

Na Splitskom ljetu priča o ženi drugoga naraštaja preživjelih iz holokausta
Objavljeno 31. srpnja, 2021.

Izraelska monodrama "Zvižduk - Moja majka je bila Mengeleova tajnica", u izvedbi Hadar Galron prema djelu Jacoba Buchana, jedino je inozemno dramsko gostovanje na 67. Splitskom ljetu, a na programu je bila jučer u Meštrovićevu Kaštilcu.Priča o ženi drugoga naraštaja preživjelih ih holokausta temelji se na poluautobiografskim djelima Jacoba Buchana, a režirala ju je Hanna Vazana-Grunwald. Prema kritičkim osvrtima napisanim tijekom brojnih europskih gostovanja, riječ je o "moćnoj predstavi koja oduzima dah" i "iskustvu koje vas dugo ne napušta".

- "Zvižduk" otkriva nevidljive rane holokausta kroz priču o ženi koja se bori za svoje prirodno pravo da se opet raduje, živi, voli. Ali crna rupa u njoj prijeti da će progutati svakoga tko joj se pokuša približiti - ističe se u najavi predstave.

Tammy je jedino dijete preživjelih iz Auschwitza te u dobi od 45 godina shvaća da nikad nije zapravo živjela. Njezina je majka četiri godine bila tajnica zloglasnog dr. Mengelea. Iako je rođena nakon rata, prošlost njezinih roditelja progonila ju je kroz djetinjstvo i ukrala joj prirodno pravo na sreću.

- U njezin život nenadano ulazi stranac koji otvara zaključana vrata njezine duše. Tammy osjeća da joj je to posljednja šansa... No je li sposobna voljeti kao u svojim snovima, od koga treba tražiti dopuštenje, može li uopće vjerovati da zaslužuje ljubav ili će crna rupa u njoj progutati svakoga tko se usudi prići - pitanja su na koja predstava traži odgovore.

Jacob Buchan rođen je 1946. u Austriji, a u Izrael je došao s roditeljima kada je imao dvije godine. Završio je Umjetničku školu u Tel Avivu. Pisac i slikar objavio je sedamnaest knjiga. Predstava temeljena na njegovoj knjizi "Slijepe boje" dobila je Počasno priznanje na festivalu Teatronetto 1997. Buchan je dvostruki dobitnik premijerove nagrade (1993. i 2001.), kao i Bernsteinove nagrade za hebrejsku fantastiku (1997.) i nagrade Arik Einstein (2017.). Njegova djela uključuju "Jacobov život", "Priče o osama", "Rust Blue", "Levantine Fantasy", "Gabriela", "Tihi krik", "Beskrajni san", "Hodajuća svijeća", "Prozirno dijete". U svojim knjigama piše iz pozicije sina roditelja koji su preživjeli holokaust. Zastrašujuće priče koje mu je majka pričala samo da bi do kraja pojeo obrok, osjećaj krivnje što nije bio tu da joj pomogne kad je trebalo, beskrajna potraga za stvarnim granicama...

- Kao dijete nikada me nisu grlili ili ljubili, mislim da me roditelji nisu ni vidjeli. Napisao sam ovu priču da prestanem biti nevidljivo dijete - rekao je Buchan. Suautorica monodrame Hadar Galron, dramatičarka, scenaristica, glumica, redateljica, autorica tekstova za pjesme i komičarka. Studirala je na Sveučilištu u Tel Avivu. Njezina djela uključuju "Mikveh" (predstava), "Tajne" (film i predstava), "Ubojica strasti" (satirični stand-up kabare), "Harem" (televizijska serija). Hadar je primila nekoliko međunarodnih nagrada za predstave i scenarije. Njezina najnovija predstava "Moj prvi židovski Božić", o krizi identiteta čeških Židova, premijerno je izvedena u listopadu 2020. Hana Vazana-Grunwald redateljica je, dramaturginja, moderatorica izraelskih kazališnih skupina i osnivačica ansambla Frechot. Njezin rad promiče kazališni jezik, pitanja i sadržaje koji istražuju rodne identitete sefardskih Židova. Njezine predstave karakterizira uzajamna odgovornost i praksa društvene solidarnosti. Umjetnički rad temelji na novom kazališnom žanru poetsko-dokumentarnog kazališta koji se bazira na umjetničkim tehnikama nenapisanog djela, tj. bez unaprijed napisane drame kako bi se naglasilo osobno, socijalno i povijesno iskustvo izvođenja i dekonstrukcije slika i stereotipa orijentalne ženstvenosti ispred publike. Scenografkinja predstave je Noa Ben-Dahan, kostimografkinja Lili Furman, a autor glazbe je Gal Chapsky. Predstava se izvodi na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom.

Tanja Kvorka
”Zvižduk” otkriva nevidljive rane holokausta kroz priču o ženi koja se bori za svoje prirodno pravo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SPOMEN NA SKLADATELJA

Branko Mihaljević dobio je mozaik u Dječjem kazalištu

2

PROJEKCIOM DOKUMENTARCA ANĐELE I DAVORA ROSTUHARA

Otvoren je Dokuart u Bjelovaru

3

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU:

Izložba, predstava, predavanje...