Novosti
OD POŽARA DO INTERVENCIJA U NEPOGODAMA I POTRESIMA

Hrvatski vatrogasci godišnje imaju oko 30.000 intervencija
Objavljeno 30. srpnja, 2021.

Danas je u Hrvatskoj biti vatrogasac predivno, jer znate da uvijek možete pomoći nekome kada radite na gašenju požara, pri poplavama, na snijegu i ledu, u pandemiji te svemu drugome što činite. Rekao je to glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dodavši kako je jako ponosan na sve hrvatske vatrogasce i vatrogaskinje, kao i na 145 godina vatrogasnog humanitarnog djelovanja u Hrvatskoj. "Unatoč svemu što se događalo vatrogastvo je opstalo i ostalo uz bok policiji i vojsci, kao jedna od glavnih sastavnica sigurnosti na lokalnoj i državnoj razini", rekao je Tucaković u povodu 145. obljetnice postojanja Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ)."Dugi je to niz godina u kojima je ova krovna vatrogasna organizacija mijenjala ustrojstvo, čak i nazive, ali nikada nije promijenila svoj krajnji cilj - a to je briga za svakog vatrogasca. Zato je važno prisjetiti se kako je ona nastala te koji su sve događaji u povijesti utjecali na njezin razvitak. Danas moderno hrvatsko vatrogastvo broji 1768 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 33 dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu, 76 javnih vatrogasnih postrojbi i 24 profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, a vatrogasci godišnje zabilježe u prosjeku oko 30.000 intervencija. Zahvaljujući znanju, motiviranosti, ali i brojčanoj snazi i opremljenosti, hrvatski vatrogasci danas predstavljaju temelj zaštite hrvatskih građana", kažu iz HVZ-a.

Glavnu operativnu snagu vatrogastva čini 28.739 operativnih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava i 3476 profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima. U vatrogasne organizacije udružena su i 29.184 izvršna člana, 41.139 ostalih članova, 9657 članova vatrogasnog podmlatka te 11.629 članova vatrogasne mladeži.

Gledajući u bližu prošlost, u HVZ-u svakako ističu požarne sezone 1998. i 2017. godine, koje su zbog žestine požara bile pokretač promjena Zakona o vatrogastvu i cjelokupnog vatrogasnog sustava. Posebno se osvrću na saniranje posljedica nevremena i poplava, što je posebno bilo vidljivo nakon katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini 2014. godine. Prošlogodišnji potresi na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije istaknuli su ulogu vatrogasaca u urbanom spašavanju i sanaciji objekata nakon potresa. Veliku ulogu u sanaciji posljedica potresa imali su vatrogasci osposobljeni za spašavanje iz dubina i s visina.

U četvrtak je iz Hrvatske vatrogasne zajednice stiglo priopćenje u kojem se ističe kako unatoč svim upozorenjima o opasnostima izbijanja šumskih požara i dalje svjedočimo neodgovornom ponašanju pojedinaca te su podsjetili građane na zabranu loženja vatre na otvorenom ljeti, za što su kazne od 2000 do 15.000 kuna. Osim novčanih kazni, za namjerno izazivanje požara može se dobiti i kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Upozorili su građane na to, jer su u srijedu iz DVD-a Gat zabilježili intervenciju zbog neprijavljenog kontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Požar se dogodio i u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je požar otvorenog tipa gorio na lokaciji Lug, gorjelo je 200 hektara, a na intervenciji je sudjelovalo 12 vatrogasaca s tri vozila. Požar je ugašen. U požaru u Zatoglavu, na području Rogoznice, koji je gorio na površini od šest hektara, gorjela je borova šuma, masline i nisko raslinje, a na intervenciji je sudjelovalo 20 vatrogasaca s osam vozila i uz pomoć jednog kanadera. Požar je bio lokaliziran u 13, a sasvim ugašen do 15.30 sati. U požaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na lokaciji Tučepi, gorjelo je na nepristupačnom terenu od 3500 metara kvadratnih, ondje je sudjelovao 61 vatrogasac s 19 vozila.Sandra Lacić
Tucaković: Danas je u Hrvatskoj biti vatrogasac predivno, jer znate da uvijek možete pomoći nekome

Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 264 NOVOZARAŽENIH

U OBŽ dvije, U VSŽ tri novopozitivne osobe

IZVRŠNI DIREKTOR TVRTKE MODERNA INC

Kraj pandemije za godinu dana?

KANDIDATURA ZA PREDSJEDNIKA DOMOVINSKOG POKRETA

Gjenero: Ne vidi se da bi Penava mogao donijeti uzlet posrnulom DP-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva

3

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ

Podizanje standarda vatrogasaca