Regija
ARRIVA BREND U ĐAKOVU

Obnova Autobusnog kolodvora
građenog još prije 47 godina
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Obuhvaća krovište, pročelje, perone, stolariju. Tijekom školske godine dnevno i 140 autobusa
ĐAKOVO - Arriva Hrvatska krenula je u obnovu Autobusnog kolodvora Đakovo izgrađenog 1974./75. Od tada, osim sitnijih zahvata, nije doživio veću sanaciju, pa se Đakovčani godinama pitaju kada će biti osvježen.

Prvi radovi na ovom sadržaju u (širem) centru grada već su vidljivi na peronima – u tijeku je njihovo asfaltiranje.

- Osim toga, u planu je obnova krovišta, pročelja, stolarije i asfalta. Sanacija krovišta je obavljena i upravo je u tijeku asfaltiranje perona. Potom ćemo pristupiti popravku stolarije, a radove planiramo završiti u kolovozu bojenjem fasade. Po završetku građevinskih radova uslijedit će finalno uređenje u bojama Arriva brenda - kaže direktor za transformaciju i komunikaciju u Arriva Hrvatska Marina Pandurević. S obzirom na to da je Kolodvor putnicima, autobusima, taksijima i dr. frekventno mjesto, na upit kako će Arriva organizirati istovremeno i nesmetani rad i obnovu, Pandurević kaže kako će se, ovisno o radovima, djelatnost Kolodvora odvijati s određenim organizacijskim korekcijama, pa će se pristajanje autobusa odvijati na onim peronima na kojima ne budu u tijeku radovi na uklanjanju ili postavljanju asfalta i slično.

- S obzirom na to da se prometovanje u ovo doba godine odvija u smanjenom obujmu, ne očekujemo veće poteškoće u radu Kolodvora, a o svim promjenama koje nastaju zbog izvođenja radova osoblje Kolodvora pravovremeno informira korisnike te im daje precizne upute - kaže Pandurević. O intenzitetu prometovanju autobusa na Kolodvoru Đakovo govori podatak da u ovom trenutku, dok traju školski praznici, radnim danom u prometovanju Arriva Hrvatska na tom kolodvoru ima 40 pristajanja autobusa, a u vrijeme školske godine bilježi i do 140 pristajanja.

Živost Kolodvoru, uz zatvorenu čekaonicu, uredski prostor Arrive, daju i ugostiteljski objekt s terasom, prodavaonica s radnim vremenom 0 - 24, predstavništvo autoškole i dr. Stariji Đakovčani sjećaju se da je, prije nego što je izgrađen Kolodvor na sadašnjoj lokaciji, autobusno stajalište bilo ispred bivše samoposluge ĐA-MA, prekoputa bivšeg Grozda, u današnjoj Jelačićevoj, u strogom centru. Bilo je to stajalište za sve autobuse koji su prometovali iz smjera Osijeka i lokalnim pravcima tadašnje đakovačke općine. Iako je imalo funkciju autobusnog kolodvora, bilo je bez ikakve infrastrukture, čak ni nadstrešnice, a karta se kupovala u autobusu, kod konduktera.

No promet je bio vrlo intenzivan – busevi su prometovali gotovo svakih 15-ak minuta i kretali u brojnim smjerovima bivše države.Suzana Župan
Manje međužupanijskih linija
Prošlogodišnju sliku praznih autobusnih kolodvora, pa i onog u Đakovu, a zbog pandemije koronavirusa, ove godine zamijenila je živost putnika i prometovanja buseva, a dodatno je pojačava turistička sezona. Arriva trenutno obavlja uslugu prijevoza sukladno uputama i odlukama Stožera civilne zaštite RH te preporukama HZJZ-a. Putnika je daleko manje u usporedbi s istim razdobljem nepandemijske 2019. Zbog situacije izazvane pandemijom, određene međužupanijske linije prometuju s manjim režimima, a novih linija trenutno nema. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku o učincima pandemije na društveno-ekonomske pokazatelje - transport, u prvom tromjesečju 2021. cestovni linijski prijevoz autobusima smanjen je za 32 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RENT-A-ČAJO MECANOVIĆ SAVJETUJE MLADENCE:

Žele li dobre svatove, na stolice moraju zaboraviti

2

JUBILARNO OKUPLJANJE

Babokijada deseti put okupila više generacija Baboka

3

OBLJETNICA SLAVNE POSTROJBE PROTUZRAČNE OBRANE, SRUŠILA 14 ZRAKOPLOVA JNA

30 je godina Šokačkog diviziona PZO-a