TvObzor
ISTOČNA POKRAJINA SKRIVA ZABORAVLJENE GLAZBENE DRAGULJE

Guantanamo za početnike
Objavljeno 30. srpnja, 2021.

Slavu kubanskog grada Guántanama i istoimene pokrajine na istoku zemlje svijetom su pronijeli poznata pjesma “Guantanamera” i američki koncentracijski logor namijenjen neprijateljskim borcima, ali i običnim civilima islamske vjeroispovijesti za koje postoji sumnja da su opasni za Washington.”Guantanamera” je najpoznatija kubanska pjesma svih vremena. Nema vjerojatno nikoga tko je ne bi znao otpjevušiti. Svoj obol njezinoj popularnosti dao je i Ivo Robić, ne samo u bivšoj državi, nego i u Zapadnoj Njemačkoj gdje je često nastupao i objavljivao. Pisac stihova poznati je kubanski pjesnik i borac za neovisnost José Martí (1853. - 1895.). Njega nazivaju “apostolom kubanske neovisnosti”, a unatoč tome što je živio u 19. stoljeću njegovo ime i lik često je na raspolaganju komunističkog režima. Iako je Marti sebe smatrao (nacionalnim) revolucionarom, njegov program je bio daleko od diktature koju su donijela braća Fidel i Raúl Castro. Nakon svoje smrti Fidel Castro 2016. je prema vlastitoj želji pokopan u Santiago de Cubi, odmah pored Joséa Martíja. Zaglupljujući vlastiti narod, Fidel Castro je uvjeravao mase da je slavni otac nacije navodno također zagovarao jednopartijski sustav. Nije uopće bilo važno što je to očita neistina jer se José Martí više nije mogao braniti iz groba. Međunarodna zračna luka u Havani nosi Martíjevo ime, a na 123. obljetnicu njegova rođenja u Havani je njemu podignut spomenik u nazočnosti tadašnjeg predsjednika Raúla Castra.

I.ŠERFEZI I P.SEEGER


”Guantanamera” se prvi puta pojavila u radijskom programu 1928., u vrijeme kada je budući vođa kubanske revolucije i isusovački gojenac Fidel Castro imao samo tri godine, a njegov brat Raúl nije se još ni rodio. Riječ je o stihovima preuzetim iz pjesničke zbirke “Versos Sencillos” Joséa Martíja. Junakinja iz pjesme je seoska djevojka (guajira Guantanamera) koja je ostavila svog dečka. Glazbu za ovu pjesmu napisao je kubanski kantautor Joseíto Fernández. Izvodio je “Guantanameru” svaki dan uživo u radijskom programu, uz pratnju Alejandra Riveira na glasoviru. Prvi puta je ova pjesma snimljena 1941. za diskografsku kuću RCA Victor. Postat će svjetski poznata tek nakon neuspjele američke invazije u Zaljevu svinja, koja se odigrala 1961. Dvije godine kasnije, američki prosvjedni pjevač i društveni aktivist Peete Seegar izveo je “Guantanameru” na svom koncertu u Carnegie Hallu. Ovu pjesmu u Sjedinjenim Državama učinila je poznatom pjevačka skupina Sandpipers. Njihova inačica iz 1966. obišla je svijet. Iste godine hrvatski prepjev ove pjesme objavio je u formi vinilne singlice Ivica Šerfezi. Kao jednog od suautora navodi se i Peete Seeger. Nema nikakve dvojbe da je ova pjesma stigla u bivšu Jugoslaviju izravno iz Sjedinjenih Država, a ne nesvrstanim vezama iz prijateljske Kube. Inačica koju je pjevao Ivo Robić snimljena je u Njemačkoj 1968. za etiketu Polydor. Joseíto Fernández je bio vrlo cijenjen u hispanofonskom svijetu. Nazivali su ga “el rey de la melodia”.

Američka vojna baza u Guantanamskom zaljevu postoji od 1898. Jednostavno, nakon španjolske kolonijalne vladavine otok zaposjedaju Amerikanci. Ubrzo će se povući s najvećeg dijela otoka, ali će ostati stacionirani na strateški važnoj istočnoj točki Kube, uopće se ne osvrćući na stajalište Havane. Godine 2002. ondje je osnovan koncentracijski logor. U njemu još životari četrdesetak zatočenika kojima Sjedinjene Države nisu ni pokušale suditi odnosno dokazati krivnju. Zahvaljujući logoru u Guantanamu cijeli svijet je saznao za omiljenu metodu mučenja zvanu waterboarding. Kada netko kaže Guantanamo, malo kome bi uopće moglo pasti na pamet da je riječ o nedužnom kubanskom toponimu, a još manje pjesma mjesne seljančice i slamateljice srdaca Guantanamere.

AUTENTIČNA GLAZBA


Svjetlo dana ugledao je kompilacijski album “Changüí: The Sound of Guantánamo” u izdanju diskografske kuće Petaluma iz San Francisca. Mnogi bi se mogli prisjetiti glasovitog albuma “Buena Vista Social Club” kojim je Ry Cooder, zajedno sa svojim kubanskim prijateljima, poharao ljestvice najslušanijih pjesama i albuma. No, dok su Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González i Omara Portuondo izvodili son i danzon, novi kompilacijski album nudi nam pregled lokalnih izvođača guajire, stila karakterističnog za istok Kube. To folklorističko izdanje sadrži tri kompaktna diska, informativni esej i mnoštvo fotografija koje dokumentiraju lokalnu glazbenu scenu. Ovaj album potpisuje neovisni producent i novinar Gianluca Tramontana. Nama možda ništa ne znače nazivi izvođača kao što su Grupo Familia Vera, Grupo Estrella Campesina, Grupo Changüí de Guantánamo ili Las Flores del Changüí, no njihova autentična glazba nudi zaboravljenu svježinu koja još opstoji u izoliranim zajednicama kao što su gradići istočne kubanske pokrajine Guantánamo.

Draško Celing
Možda ste propustili...

NOVA TV: OSMA SEZONA SUPERTALENTA

Najpopularniji talent show vraća se na male ekrane

THE FELICE BROTHERS: FROM DREAMS TO DUST (YEP ROC)

Snovi prekriveni prašinom