Novosti
POVIJESNO SPAJANJE HRVATSKOG TERITORIJA

Pelješki most najvažniji je infrastrukturni projekt
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u srijedu da je Pelješki most najveći i najvažniji hrvatski infrastrukturni projekt. "Pelješki most bit će u prometu od lipnja iduće godine", rekao je Butković, istaknuvši kako se tim mostom nakon više od 300 godina napokon spaja hrvatski teritorij. Za srijedu kasno navečer je, naime, bilo planirano postavljanje posljednjeg segmenta konstrukcije mosta čime će on biti u cijelosti spojen i povezati kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješkoj strani. "Sam most trebao bi biti gotov početkom sljedeće godine, a sa svom procedurom uporabnih dozvola, tehničkog pregleda i završetkom pristupnih cesta plan je otvoriti most s pristupnim cestama negdje u lipnju 2022. godine, prije turističke sezone", rekao je Butković. Zahvalio je svima koji su radili na tom projektu, koji je po njemu nadstranački i dugo godina očekivan. "Mi smo ta privilegirana generacija ljudi koja ostvaruje najveći projekt u Hrvatskoj. Zadovoljni smo sa svim fazama projekta. Bio je problem najprije oko financiranja, pa smo uz pomoć EU-ovih sredstava 2017. potpisali ugovor o nepovratnim sredstvima, 357 milijuna eura nepovratnih sredstava za taj cijeli projekt koji uključuje most i 30 kilometara pristupnih cesta", rekao je Butković. Podsjetio je da je bilo problema i s Bosnom i Hercegovinom, odnosno da je neposredno nakon početka gradnje Pelješkog mosta bilo određenih političkih previranja i pritužbi od određenih političara iz BiH, koji su uz ostalo govorili da Hrvatska ugrožava pravo te države na neškodljiv prolaz prema otvorenom moru. "Međutim, tada je premijer Plenković u razgovorima s Europskom komisijom i tadašnjim predsjednikom Junckerom odigrao ključnu ulogu da možemo bez problema početi graditi i završiti projekt (...), a s obzirom na to da nije riješeno pitanje s BiH po pitanju granice, moglo je doći do toga da se obustavi gradnja dok se to pitanje ne riješi. Međutim, uvijek smo ponavljali da je to strateški hrvatski projekt, da on spaja ne hrvatski nego europski teritorij i da ne ugrožava nikakvo pravo jer smo još 2007. prihvatili sve argumente BiH", naglasio je ministar.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je također kako je Pelješki most najveći strateški projekt u operativnom programu Konkurentnost i kohezija, financiran sredstvima EU-a u visini od 85 posto. Ocijenila je i da je svečanost postavljanja posljednjeg segmenta konstrukcije mosta povijesni trenutak za Hrvatsku. Upitana hoće li se plaćati mostarina, odnosno cestarina na tom dijelu, rekla je da su Hrvatske ceste upravitelj te infrastrukture te da ne planiraju naplaćivati cestarinu, bar ne u prvim godinama. H/D.Pav.
Oleg Butković

ministar mora, prometa i infrastrukture

Sam most trebao bi biti gotov početkom sljedeće godine, a sa svom procedurom uporabnih dozvola, tehničkog pregleda i završetkom pristupnih cesta plan je otvoriti most s pristupnim cestama negdje u lipnju 2022. godine, prije turističke sezone.

Možda ste propustili...

POČEO WEEKEND MEDIA FESTIVAL

"#Živio život"

REORGANIZACIJA

Natječaj za šefa HGK

REZULTATI ISTRAŽIVANJA UDRUGE IPC

Do kvalificiranih radnika sve teže

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

3

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva