Sport
VRIJEME MIJENJA JEDRILIČARSKE RUTE

Braća Fantela imala dobar debi, kvari se plasman u Laseru
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Početak tjedna donio je i promjenu vremenskih uvjeta na regatnom polju, ali hrvatskim jedriličarima to zasad ne predstavlja neki veliki problem iako će odgađanje zakazanih plovova kod nekih izazvati nervozu. No ne i kod naše jedriličarske braće. Mihovil i Šime Fantela započeli su Olimpijske igre s četvrtim mjestom u prvom plovu klase 49er, dok je i Tonči Stipanović bio vrlo dobar četvrti u šestom plovu Lasera.

Naši aduti u klasi 49er braća Fantela odlično su, po vjetru jačine desetak čvorova, odradili premijerni plov na četvrtoj poziciji, dok su današnje još dvije predviđene utrke u 49eru otkazane zbog slabog vjetra. Svjetski prvaci iz 2018. godine startali su kao petnaesti, ali su do kraja utrke nadoknađivali zaostatak i ušli u cilj kao četvrti iza irske, britanske i njemačke posade. Nije loše za početak. Podsjetimo, Šime je s Igorom Marenićem osvojio povijesno olimpijsko zlato u Riju u klasi 470, a sada s mlađim bratom Mihovilom pokušava postati prvi jedriličar sa zlatom u 470 i 49eru.

Stipanović je s 22. i 13. ulazom u cilj u dvije prve jučerašnje regate pokvario plasman, pao s drugog na deseto mjesto poretka, no šesti plov odvozio je odlično i četvrtim ulazom došao na sedmo mjesto, pa još ima šanse za medalju i plov za medalje, u koji ulazi samo deset najboljih laseraša. Vlasnik srebrnog odličja iz Rija zauzima sedmo mjesto s 41 negativnim bodom. U ukupnom poretku vodi Cipranin Pavel Kontides, jedriličar koji većinu vremenu provodi trenirajući u Splitu, sa samo 18 negativnih bodova, drugi je Australac Matt Wearn (27), a treći legendarni Brazilac Robert Scheidt (33), koji pokušava postati prvi jedriličar koji je osvajao medalje na čak šest olimpijskih igara.

Elena Vorobjeva pala je sa šestog na deseto mjesto nakon šest od ukupno deset plovova Laser Radiala jer je u utorak imala 16. i 15. mjesto. Ruskinja s hrvatskim državljanstvom Vorobjeva je na granici ulaska u medal-race, ima 57 negativnih bodova, a vodi Dankinja Anne Marie Rindom s 22 boda. U Laseru i Laser Radialu održat će se po deset plovova nakon kojih će se po najboljih 10 plasirati u plov za odličja, a u 49eru održat će se 12 plovova i onaj završni za odličja. Kako trenutno stvari stoje na regatnom polju, hrvatski predstavnici mogli bi biti konkurentni i za odličja. Samo neka zadrže trenutne pozicije i bit će razloga za zadovoljstvo, nadajmo se i veselje. Prvo treba osigurati finalni plov.N. Benčina
Mihovil i Šime Fantela započeli su Olimpijske igre s četvrtim mjestom u prvom plovu klase 49er

Možda ste propustili...

SIGURNOSNA ŠIPKA SPASILA HAMILTONA

Ljudi, hvala vam za sistem "halo"

KAPETAN VATRENIH PROSLAVIO ROĐENDAN

Ne može mu biti 36, igra kao da mu je deset manje

Najčitanije iz rubrike