Osijek
UKOP UPRAVLJA NA 20 GROBLJA

Napušteni grobovi donose gubitak, ali nakon deset godina postaju izvor prihoda
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

Grad Osijek poznat je kao sredina koja ima neobično mnogo groblja kako u samoj gradskoj jezgri, tako i u prigradskim naseljima, od kojih neka također imaju po dva, primjerice u Josipovcu i Tenji. Ukupno je 20 groblja o kojima se skrbi Ukop. Za njihovo održavanje (i servisne usluge) na godišnjoj razini troškovi iznose 1,4 milijuna kuna. No za ona groblja kod kojih se ne naplati dovoljna grobna naknada uskače gradski proračun. Grad Osijek je za održavanje takvih groblja u prošloj godini iz svoga proračuna izdvojio gotovo 290 tisuća kuna. Riječ je prije svega o grobljima etničkih skupina - židovskom, muslimanskom, pravoslavnim grobljima u Sarvašu i Tenji, no briga o njima dio je bogate osječke baštine kojom se ponosimo. No tu su i Staro bolničko groblje te groblja u Briješću, Klisi i Podravlju.Još jedan je problem koji za poslovanje Ukopa postaje sve otvoreniji. Ukupno je 30.201 grobno mjesto za koje se naplaćuje godišnja grobna naknada, za prošlu godinu riječ je o ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna. Realizirana naplata bila je 83 posto, dakle 4,5 milijuna kuna. No veliki problem kod godišnje naknade predstavljaju grobovi koji se smatraju napuštenima, a prema Zakonu o grobljima to su oni za koje nitko nije platio godišnju grobnu naknadu deset godina u kontinuitetu. Takvih grobova ima 150 godišnje, a problem nastaje u tome što se kroz godine oni akumuliraju i predstavljaju neiskorišteni kapital. Primjerice, kroz deset godina to je 1500 grobnih mjesta, ako je prosječna grobna naknada 180 kuna, to iznosi 270 tisuća kuna. Dakle, četvrt milijuna kuna, a to je iznos koji može utjecati na likvidnost Ukopa.

Takva grobna mjesta, istina, dobivaju status napuštenog grobnog mjesta i prelaze u korisništvo/vlasništvo Ukopa, no to ne znači da oni mogu odmah raspolagati njima. Naime, uvijek postoji mogućnost da se netko od bivših korisnika, ili rodbine bivših korisnika, obrati Ukopu za povrat... Prihodi od naplate takvih dugovanja (zajedno s kamatama) u prošloj godini iznosili su 82 tisuće kuna, i u odnosu na 2019. godinu narasli su za trećinu.

Dakle, prazni grobovi u jednom trenutku postaju problem, ali u drugom mogu postati izvor novog prihoda.

Inače, u prošloj godini ostvareni su ukupni prihodi od 23 milijuna kuna, i veći su za deset posto u odnosu na godinu prije. Navedeni rast posljedica je povećanog broja pokopa zbog povećane smrtnosti izazvane pandemijom bolesti COVID-19. Zbog istoga razloga prihod je ostvarila i klesarija, za razliku od cvjećarnica, jer su neko vrijeme bile zatvorene zbog odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite. D. KuštroDario Kuštro
30.201 grobno je mjesto za koje se naplaćuje grobna naknada - riječ je o iznosu od 5,6 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OD 20. RUJNA NA SNAGU STUPILA NOVA PRAVILA KOJA VRIJEDE ZAUVIJEK

Zabranjeno autom u Tvrđu,
parkiranje samo za stanare

2

ULICA PETRA ZRINJSKOG U VIŠNJEVCU

Desetljeće bez kanalizacije

3

VALENTINA STANTIĆ (27), KNJIŽNIČARKA

Radim u jednoj od samo 30-ak muzejskih knjižnica u Hrvatskoj - u MLU-u