Novosti
SNV TRAŽI ZABRANU PRISTUPA ČELNIKU A-HSP-A

Pupovac: Ustaše u Srb ne mogu i neće, Keleminec potiče na mržnju
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Ustaše u Srb ne mogu i neće, poručio je u ponedjeljak Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) iz kojega upozoravaju na "nezapamćeno divljanje filoustaške stranke A-HSP Dražena Keleminca" čiji članovi, ističu, već nekoliko dana uznemiravaju stanovnike Srba.

Predstavnici SNV-a su s konferencije za novinare naveli da je već danima u središtu Srba postavljena kamp-kućica okićena ustaškim simbolima, uz otvoreno provociranje mještana Srba. No policija, istaknuli su, nije poduzela ništa protiv organizatora tih provokacija, a istodobno su, zbog negodovanja koje su iskazali protiv Keleminca i njegovih pristaša, privedeni mještani Srba, mladići od 20-ak godina koji s "četničkom i ustaškom ideologijom nemaju nikakve veze". Pupovac je naglasio da treba prestati s uznemiravanjem mještana Srba i svih onih koji će doći na obilježavanje 80. godišnjice podizanja ustanka u Srbu. Ustvrdio je da Keleminec zastrašuje, uznemirava i vrijeđa sjećanje kako na žrtve tako i na ustanak te pritom ističe "znamenja mržnje, potiče na mržnju, uznemiravanje i osjećaj straha". Pritom ljude koji žive u Srbu, dodao je, neovlašteno snima i te snimke pušta na svoje Facebook stranice, a također i "mokri po javnoj površini te pušta svoje pse da po selu uznemiravaju ljude". Stoga je zatražio postupanje policije i sudova na temelju zakona te da se Kelemincu zabrani pristup Srbu. Sve što radi suprotno je odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, naglasio je Pupovac i upozorio da Keleminec kampira na površini koja za to nije predviđena te da mu se na temelju toga zakona može zabraniti boravak u Srbu. Nedjelovanje po tom zakonu smatra ozbiljnim propustom "onih koji trebaju štititi zakon i djelovati u skladu sa zakonom", bilo da je riječ o policiji ili sudovima. Ocijenio je da bi Keleminec trebao biti kažnjen i po odredbama Kaznenog zakona zbog isticanja ustaških znamenja, širenja mržnje, negiranja zločina i genocida. Napomenuo je da problem ustaškog znakovlja u Hrvatskoj nije od jučer te da vladajuća koalicija s drugim političkim akterima treba "konačno smoći snage da se kaže što je to i koji status toga treba biti u društvu".

"Jedan od razloga zašto govorimo i okupljamo se u Srbu jest i taj. Antifašizam koji tolerira ustaška znamenja u svojoj zemlji nije antifašizam u pravom i punom smislu te riječi", poručio je. Ponovivši da ustašama nema mjesta u Srbu, Pupovac je naglasio kako u SNV-u žele da se to čuje i da nisu "sami u toj priči". Ustanak u Srbu prije 80 godina nije bio samo gola obrana života srpskoga naroda na tom prostoru, taj ustanak je bio početak u kojem su slogu u oružanom bratstvu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi i stvorili slobodan teritorij na hrvatskoj i bosanskoj strani, istaknuo je. Svojim istupom dali smo smjernice što se tiče zakona i što se tiče vrijednosti, kazao je Pupovac i dodao da su ih čuli svi, "uključujući i premijera". "Kod nas postoji strah od ustaša i njihovih znamenja zato što dio ljudi u politici to tolerira i zato što dio vitalnih nacionalnih institucija u Hrvatskoj, a znat će o kojima govorim, u tome ne vidi problem. I sve dok je tako, Hrvatska neće biti slobodna zemlja. I sve dok je tako, a ja budem mogao hodati po ovoj zemlji i disati ovaj zrak, ja ću govoriti o ovome o čemu govorim danas", poručio je. H
80.

godišnjica podizanja ustanka u Srbu bit će obilježena u utorak, 27. srpnja

Možda ste propustili...

INSPEKTORI U KONTROLI PRODAJE NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

Nepoštena praksa kod prodaje dječjih potrepština

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

2

U HRVATSKOJ 217 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, UMRLO 11 OSOBA

U VSŽ jedna, u OBŽ novopozitivno pet osoba, jedna preminula

3

NACIONALNI ISPITI U PETIM I OSMIM RAZREDIMA

Standardizirani ispiti pokazat će
pravo znanje hrvatskih učenika