Kultura
PLES I NEVERBALNO KAZALIŠTE

"Gran Bolero" zatvorio festival u Svetvinčentu
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Drugu godinu zaredom održan je u posebnim okolnostima, skraćen za jedan dan te prilagođen epidemiološkim mjerama

Završen je 22. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, koji je, pandemiji usprkos, taj istarski gradić i ove godine na nekoliko dana ljeta pretvorio u vibrantno središte suvremene plesne umjetnosti.Drugu godinu zaredom održan u posebnim okolnostima, skraćen za jedan dan te u uvjetima prilagođenim epidemiološkim mjerama, festival je u svojem 22. izdanju, prema riječima izvršne producentice Petre Glad Mažar, ponovo ostvario svoju misiju profilirane međunarodne umjetničke platforme i u sažeta tri dana prikazao devet probranih predstava renomiranih koreografa i plesnih skupina, ali i mladih nada europske i svjetske suvremene plesne scene. Zahvaljujući dobroj suradnji sa Stožerom civilne zaštite, kao i podršci Ministarstva kulture i medija, festival je održan kao manifestacija niskog rizika te uspio zadržati svoj međunarodni predznak. Festivalskoj su se publici ove godine predstavili umjetnici iz Španjolske, Srbije, Austrije, Njemačke, SAD-a i Hrvatske. Iako festival nije organiziran tematski, i ove je godine, kao i prošle, u koreografskoj emociji prikazanih predstava vidljiv utjecaj posljedica pandemije te se tako one većinom bave temama izolacije i samoće, promišljajući nove načine povezivanja, komunikacije i pronalaženja oslonca u drugima. Na Festivalu, kojemu je Hina bila medijski pokrovitelj, svoja su koreografska i plesna promišljanja osjećaja nezadovoljstva i neizvjesnosti te potrebe za promjenom, među ostalima, predstavili plesači Bitef plesne kompanije iz Beograda, koji su oduševili publiku moćnim uprizorenjem plesno-scenskog propitivanja suštinske mogućnosti otpora u predstavi "Prostor za revoluciju", po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić. Španjolski duo No bautizados plesačice i koreografkinje Katije Humenyuk te glumca i pantomimičara Rolanda Salaméa izveo je predstavu "Lo invisible", a ansambl zagrebačkog Studija za suvremeni ples komad "Spektakl" koreografkinje Irme Omerzo. U sklopu festivala održane su i dvije radionice za plesače i izvođače, a Anera Stopfer iz Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture i medija održala je edukativnu interaktivnu prezentaciju za profesionalce u umjetnosti.

Posljednje večeri Festivala prikazana je plesna predstava "Skupa", produkcija Umjetničke organizacije 21:21 u koreografiji Petre Hrašćanec. Američka izvođačica Abby Crain na središnjem je trgu izvela plesni rad "Druga strana: Noć sanjarenja", nastao u suradnji s koreografkinjom Sarom Shelton Mann. Program je u Kaštelu Grimani u nedjelju navečer zaključila spektakularna plesna produkcija "Gran Bolero", zavodljiva izvedbena reinterpretacija hipnotične privlačnosti Ravelova "Bolera" španjolskog koreografa Jesúsa Rubija Gamoa. Proglašena najboljom plesnom produkcijom u Španjolskoj 2020. Plesno promišljanje slavne skladbe iz 1928. u izvedbi šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone oduševilo je publiku Savičente, koja je izvođače ispratila stajaćim ovacijama i aplauzom.Tanja Kvorka
TEMATSKI RAZNOVRSTAN PROGRAM
Od domaćih umjetnika, publici je predstavljena i najnovija produkcija Zagrebačkog plesnog ansambla “Revel Revel”. Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak na svetvinčentskom je trgu predstavio rad “Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)”, plesni solo u izvedbi plesača Daniela Conanta. Publika je imala priliku pogledati i praizvedbu plesno-glazbene monodrame “Lulu” koreografa i redatelja Staše Zurovca inspiriranu dramama Franka Wedekinda “Duh zemlje” i “Pandorina kutija”, u izvedbi brazilske plesačice Andresse Miyazato uz pratnju violinističkog virtuoza Alexandera Balanescua.

Održan je kao manifestacija niskog rizika

te uspio zadržati

svoj međunarodni predznak

Možda ste propustili...

ZAVRŠEN JE 78. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Zlatni je lav pripao drami "Događaj" Audrey Diwan

DANAS, 16. RUJNA U ĐAKOVU, U DVORIŠTU KUĆE REICHSMAN

Dvije autorice i njihove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana