Kultura
DEVETU GODINU ZAREDOM

Festival svjetske književnosti u Zagrebu u rujnu
Objavljeno 25. srpnja, 2021.
Dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti, a većina će gostiju doći uživo

Festival svjetske književnosti i ove godine, deveti put zaredom, u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti. Većina će gostiju u Zagreb doći uživo, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Od 5. do 11. rujna publika će u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji - prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.Nakon više od petnaest mjeseci života s virusom i drugim izazovima organizatori su, premda suočeni s brojnim preprekama, sretni što mogu najaviti izniman program s više od trideset događanja, dvjema kazališnim predstavama, tradicionalnom izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložbu ćemo otvoriti 2. rujna u Galeriji Canvas.Ove godine u središtu interesa nam je slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.Svečano otvorenje Festivala svjetske književnosti održat će se 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije. Goste Festivala počinjemo najavljivati početkom kolovoza na festivalskim stranicama, a ubrzo nakon toga objavljujemo i cjelovit program Festivala sa svim informacijama o ulaznicama za pojedina događanja. Ulaz na sva događanja bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz COVID putovnicu ili negativan test.Festival svjetske književnosti organiziran je uz pomoć pokrovitelja i sponzora: Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, HEP-a, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Fondaciji Jan Michalski, Veleposlanstvu Republike Slovenije, Francuskom institutu u Zagrebu, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, Austrijskom kulturnom forumu, Goethe-Institutu, Veleposlanstvu države Izrael, Acción Cultural Española i dr.

- Prije svega zahvaljujemo našim stalnim suradnicima autorima, prevoditeljima, moderatorima, tehničarima koji su i ove godine zajedno s nama odlučili da prevladamo barijere, pomaknemo granice i dovedemo goste iz cijeloga svijeta uživo u Zagreb i Hrvatsku - poručuju organizatori Festivala svjetske književnosti.Tanja Kvorka
VIZUALNI IDENTITET RAD STUDENTICE
Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Vizualni identiteti Miltona Glasera

DRUŽENJE PJESNIKA HRVATSKE I BUGARSKE

"Kultura uživo u Godini čitanja 2021." u Trnavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Hebrejska književnost od antike do danas

2

ANA BRNARDIĆ I ZRINKA POSAVEC U ĐAKOVU

Ozvučenje poezije spoj je poezije i glazbe

3

U FERIČANCIMA OTVOREN NOVI OGRANAK MATICE HRVATSKE I IZLOŽBA LONČARA

Cilj: Istraživanje cjelokupne zavičajne baštine