Sport
OTVORENE 32. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE

Perković i Glasnović predvodili su Hrvate
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Hrvatske sportaše s tribina Olimpijskog stadiona pozdravila je bivša hrvatska predsjednica, članica MOO-a, Kolinda Grabar-Kitarović

Tko je najbolji? Hrvatska! Uzviknulo je dvadesetak hrvatskih sportašica i sportaša prije negoli su prošetali Olimpijskim stadionom u Tokiju, gdje su u petak otvorene 32. po redu Ljetne olimpijske igre.U mimohodu je sudjelovala otprilike trećina hrvatskih sportašica i sportaša koji će u iduća dva i pol tjedna pokušati kući donijeti što veći broj olimpijskih medalja. Preostali su ostali u Olimpijskom selu, jer dok ovo budete čitali, oni će već odraditi prve nastupe u Tokiju. Na stadionu gdje je za kompletan spektakl nedostajala jedino publika, naše su sportašice i sportaše predvodili oni već s olimpijskim lovorikama, zlatni iz Rija de Janeira, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Prvi put na svečanosti zastavu su zajedno nosili po jedna predstavnica i predstavnik svake zemlje. Perković i Glasnović tako su se našli u društvu Gorana Ivaniševića, Perice Bukića, Dubravka Šimenca, Zorana Primorca, Ivana Balića, Venija Loserta i Josipa Pavića, koji su prije njih nosili hrvatsku zastavu na otvorenju Ljetnih olimpijskih igara.


Hrvatski sportaši(ce) u mimohodu su izišli kao 62. od 205 zemalja sudionica Igara, odnosno 206 ako računamo i predstavnike izbjeglica. Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše, kao i ostale sudionike, pozdravila je bivša hrvatska predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon što su se “urbi et orbi” obratili predsjednica Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. Istu ulogu prije 57 godina imao je njegov djed, tadašnji japanski car Hirohito. Olimpijsku prisegu u ime sportaša položili su atletičar Ryota Yamagata i stolnotenisačica Kasumi Ishikawa, dok je olimpijsku zastavu na stadion unijelo šestero sportaša koji su predstavljali pet kontinenata i reprezentaciju izbjeglica. Kao i svaki put u tajnosti se čuvala osoba koja će upaliti olimpijski plamen. Danima i mjesecima špekulira se, a na kraju one uglavnom budu točne. Ta čast pripala je sjajnoj japanskoj tenisačici Naomi Osaka. Prije negoli se “popela na planinu Fuji”, plamen je do nje išao iz ruke u ruku slavnih sportaša i osoba koje su posljednje vrijeme obilježile život Japanaca. Na stadion su plamen unijeli olimpijski prvaci Nomura Tadahiro (džudo) i Yoshida Saori, potom su je ponijele legende japanskog baseballa Hideki Matsui, Shigeo Nagashima i Oh Sadaharu, potom je baklju uzelo nekoliko zdravstvenih djelatnika, s čime se odala počast onima koji su bili najviše izloženi borbi protiv koronavirusa, da bi onda plamen ponijela Tsuchidi Wakako, trostruka pobjednica Paraolimpijskih igara. Osaki je plamen zajedno dala skupina mladih japanskih sportaša, koji će jednoga dana pokušati učiniti svijet ljepšim mjestom.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

JE LI NEXE PRONAŠAO RJEŠENJE ZA SREDNJEG VANJSKOG?

Stigao je Slovenac Andraž Velkavrh

ODRŽAN 6. BARANJSKI FERIVI POLUMARATON

Slavlje za rekordere Antu Živkovića i Tunde Szabo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana