Osijek
PRIJAVE ZA MANIFESTACIJU "U GOSTIMA"

Od plesanja i glume do kaligrafije i tkanja
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Udruge Breza i Kreaktiva te KC Osijek, domaćini su multikulturalnog događanja od 30. srpnja do 1. kolovoza

Kada se povežu Udruga za rad s mladima Breza, Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva i Kulturni centar Osijek, onda je jasno da će Osijek dobiti još jednu fantastičnu manifestaciju! Naime, zbog epidemiološke situacije ove se godine neće održati tradicionalna, višegodišnja manifestacija za djecu, mlade i cijelu obitelj Zemlja bez granica, ali će se od 30. srpnja do 1. kolovoza održati trodnevno interkulturalno javno događanje pod nazivom U gostima. Podržavaju ga, dakako, Grad Osijek i gradska Turistička zajednica.Mladi Europljani


Riječ je o manifestaciji koja će biti smještena na prostoru oko Kulturnog centra (ili u njemu u slučaju kiše), a istovremeno će se događati različite interkulturalne radionice i dramski susreti. Kao uvod u ovo događanje, već je ovaj tjedan počela radionica tkanja, koja je ujedno dio aktivnosti u sklopu Erasmus+ programa što ga provodi udruga Kreaktiva, a u kojoj će tijekom dva tjedna u Osijeku gostovati više od 150 mladih osoba iz više zemalja Europske unije radi ponovnog uspostavljanja veza između ljudi nakon COVID-19.

- Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva od 18. do 25. srpnja zajedno sa svojim partnerima iz Portugala, Španjolske, Mađarske i Italije provodi razmjenu za mlade #OSBRIDGES. Osnovni je cilj pružiti mladim osobama prostor za učenje o kulturi, svemu što nas kroz kulturu spaja, ali i po čemu smo posebni i različiti. Učit ćemo kroz gastronomiju, umjetnost, ples i aktivnosti u zajednici. Tijekom razmjene imat ćemo radionice radi istraživanja i razumijevanja koncepata i oblika naše i tuđe kulture, kao i različitih načina učenja i prenošenja znanja o kulturi. Kroz prilagođene aktivnosti sudionici će imati prilike istraživati vlastite stavove, pretpostavke, potvrđivati ih, ali i uspoređivati s mladima iz druge zemlje te na taj način proširiti vlastite vidike - naglašava dr. sc. Sanela Ravlić, predsjednica Udruge Kreaktiva.

Za svakoga ponešto


No vratimo se manifestaciji U gostima koja će se dogoditi, kao što smo spomenuli, u posljednjem vikendu srpnja.

- U vikendu od 30. srpnja prostor oko Kulturnog centra bit će mjesto kreativnih susreta mladih iz Hrvatske i Europe koji će kroz različite interkulturalne radionice, predstave i scenske izvedbe pokazati svoje vještine. Sve su radionice koje nudimo besplatne, a prijaviti se može već sada, i to online putem mrežnih stranica organizatora (https://breza.hr/novosti/ugostima/). Ono što nudimo ove godine su, primjerice, radionice andaluzijskog plesa, somalskog plesa, rumanjsko pjevanje, oslikavanje kanom, pisanje imena kaligrafijom, oslikavanje klorofilom i brojne druge, a primjerene su za djecu u dobi od sedam do 14 godina i mlade od 15 naviše. Naravno, bit će dostupna i radionica tkanja, i to tradicionalnom tehnikom, gdje će mladi i svi zainteresirani moći utkati svoju tradiciju i motive te stvoriti jedinstvenu umjetničku instalaciju koja će potom biti izložena u Kulturnom centru. Prijepodnevni su termini radionica predviđeni za sudionike do 14 godina, a poslijepodnevni za one od 15 nadalje, objasnila je Ivana Šibalić.

U izradi tkanice pri posjetu Brezi susreli smo i studenticu treće godine odgojno-obrazovnih znanosti Petru Mandić, koja već nekoliko godina volontira u udruzi Kreaktiva, a koja priznaje kako je tijekom svog volonterskog staža stekla već veliki broj prijatelja iz Italije i Portugala, a uskoro bi i sama trebala biti dio Erasamus programa i gostovati na francuskom otoku Reunion, nedaleko od Madagaskara.

Inače, recimo kako će Kulturni centar istovremeno biti domaćin Europskih dramskih susreta, pa će mladi Osječani moći biti dio i dramskih radionica te putem videolinka s vršnjacima, kazalištarcima u drugim zemljama, pod vodstvom europskih dramskih stručnjaka, učiti i razmjenjivati iskustva u dramskom i kazališnom radu.

- Ovo će biti dobra alternativa Zemlji bez granica koja se ove godine neće održati, jer nismo bili spremni preuzeti rizike i organizaciju svega što Zemlja bez granice nosi sa sobom, ali vjerujemo kako će ova nova događanja u ovom dijelu ljeta, kada se malo toga zbiva u gradu, mnogima biti itekako privlačna - ističe Šibalić.

Nefreteta Z. Eberhard

KREAKTIVA: BUDI AGENT PROMJENA
Udruga Kreaktiva tijekom ovoga tjedna, zajedno sa svojim partnerom FIRE iz mjesta Pecsvarad, u Mađarskoj, u okviru projekta Kreafire provodi kampanju "Možeš promijeniti". Cilj je aktivnosti obučiti mlade koji su prijavili svoje ideje, kako ih i provesti u svojoj lokalnoj zajednici i postati na taj način "maleni agent promjene". Ovo je najvažniji projekt udruge kroz koji je do sada prošlo gotovo 30 osoba, a koje su nakon toga uspješno provodili aktivnosti u svojim ulicama, školama, kvartovima, selima i gradovima. Radi se o malim idejama, intervencijama i inicijativama koje osobe žele provesti samostalno ili s nekoliko prijatelja, a koje potiču na aktivizam, poboljšavaju kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici. Neke od mogućih aktivnosti ulične su akcije, javne kampanje, umjetničke akcije i izvedbe (street art, performansi, predstave, koncerti itd.), mobilizacija drugih unutar škole ili kvarta, debate/tribine, medijski istupi i druge aktivnosti.

Domaćin je savršen - grad na Dravi, urbano središte i sjecište putova uronjeno u svoj prirodni okoliš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana