Osijek
EVANGELIČKA CRKVA OBILJEŽILA DAN CRKVE

I osječki su se evangelici pridružili vjernicima na izletu na Jankovcu
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Nedavno su evangelički vjernici iz cijele Hrvatske bili na zajedničkom izletu u predivnom okruženju park-šume Jankovac. Prema riječima đakona Samira Vrabeca iz Evangeličke crkvene općine Osijek, taj je događaj organizirala karitativna organizacija Evangeličke Crkve koja se zove Diakonia.

- Budući da je nas evangelika u Hrvatskoj jako malo, jednom godišnje obilježavamo Dan Crkve. Svaki put bi to bilo u drugoj evangeličkoj crkvenoj općini. Naravno, ne možemo se nikada baš svi okupiti, ali nam je želja da na jednom mjestu budu zajedno svi oni koji to žele te da dođu predstavnici svih crkvenih općina. U fokusu Dana Crkve je naše zajedništvo, da se ljudi vide i međusobno pozdrave, da se zajedno podružimo, otpjevamo nekoliko duhovnih pjesama. Naravno, uvijek bude i neko čitanje iz Biblije kao temelj za kratko duhovno promišljanje i propovijed. Ostatak vremena provodimo u neformalnom i ugodnom druženju. Osim toga, mi imamo dva puta godišnje organizirano u jednom od hotela u Crikvenici duhovne obnove koje obično traju pet dana. Svaki put imamo i određenu duhovnu i crkvenu temu, a na ove duhovne obnove pozivamo i goste iz drugih bratskih crkava. Prije dvije godine bio nam je jedan svećenik iz Evangeličke Crkve u Sloveniji, ugostili smo i generalnog biskupa iz Slovačke. Kako smo prošle godine sve to propustili zbog epidemije koronavirusa, pala je odluka da se ove godine nađemo na Jankovcu, na otvorenome i ne u prevelikom broju kako bismo izbjegli mogućnost zaraze. S obzirom na to da smo kao zajednica disperzirani, izbor je pao na Jankovac - objasnio nam je Vrabec. D. Celing
PIKNICI I KAMPOVI
Ovakvo druženje vjernika u velikim i brojnijim Evangeličkim Crkvama, primjerice u Njemačkoj, Švedskoj ili Finskoj, organizira se na razini župa. Kako je Evangelička Crkva u Hrvatskoj praktički mala zajednica, Dan Crkve organizira se na razini cijele Crkve. Vrabec kaže kako se u Njemačkoj u pravilu za krizmanike ili konfirmante organiziraju česti piknici. Riječ je o neformalnom druženju u prirodi. Vrabec ističe kako je jedan od načina da spoznamo Boga baš kroz prirodu. Na razini Evangeličke Crkve u Hrvatskoj svakog ljeta se organizira i biblijski kamp za djecu. Odredište je opet Crikvenica. Tijekom pet dana djeca se druže, kupaju u moru, ali i ponešto saznaju o svojoj vjeri na opušteni način. S djecom su ove godine putovale i dvije evangeličke pastorice i jedna studentica, uz volontere.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ S NAČELNICIMA

Protiv komaraca borit će
se cijela županija zajedno

2

SURADNJA 106. BRIGADE ZNG-A RH I MAĐARA

Počast braniteljima i
poginulim husarima

3

BESPLATAN TEČAJ

Dopunska škola slovenskog jezika