Kultura
ECIJA OJDANIĆ O GOODFEST-U KOJI TRAJE DO 27. SRPNJA

Festival nastao iz ljubavi prema Drnišu i kazalištu
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Festival traje pet dana, a ulazak na sve predstave je besplatan

Usprkos svim nedaćama koje je pandemija donijela kazališnom svijetu, dobri i hvalevrijedni projekti vraćaju nadu da će se sve polako vratiti u normalu i da će nam, sada već staro "novo normalno", donijeti nove stvari koje ćemo još više cijeniti s obzirom na okolnosti u kojima su nastale. U to čvrsto vjeruju hrvatska glumica Ecija Ojdanić i Ivana Menđušić, direktorica TZ Drniša, koje pokreću kazališni festival znakovitog imena GOODFEST koji će se održavati od 23. do 27. srpnja.- GOODFEST je festival koji je nastao iz moje dvije ljubavi; ljubavi prema kazalištu i ljubavi prema Drnišu. Jednostavno, u meni je već dugo vremena rasla potreba da Drnišu vratim bar dio ljubavi koju sam dobila u svome bezbrižnom djetinjstvu. Trudim se mom gradu dati ljubav kroz ono što najbolje znam, kroz kazališnu umjetnost. Živimo u izuzetno zahtjevnim vremenima, kada je sve teže nego što je bilo inače, no upravo ta vremena su bila pokretač. U njima neki samo vide probleme, a drugi prilike. Moja Moruzgva je, za te prilike, radila fantastično, no kada smo bili "zatvoreni", ostajalo je vremena da svoje želje, o kojima sam dugo maštala, krenem realizirati. Danas sam sretna što sam to vrijeme stvarala i radila jer, nadam se, da će ovo ljeto Drnišanima biti nasmijano i zabavno, da će glumci uživati u izletima koje im je priredio TZ Drniša, da će se vratiti u svoje gradove s nezaboravnim uspomenama. Želja mi je da ostatak Hrvatske upozna ovaj prekrasan kraj umjetnika, glazbenika, kipara, intelektualaca i vrijednih srdačnih ljudi. Drniški kraj je destinacija iz snova, naša Provansa, bogate kulturne, povijesne, sakralne, gastronomske i sportske turističke ponude - izjavila je Ecija Ojdanić.

Predstava "Majstori", koja je svoju premijeru doživjela prošle godine, otvara prvi dan festivala. Majstori okupljaju odličnu glumačku ekipu - Petru Dugandžić, Eciju Ojdanić, Jasnu Palić Picukarić, Matiju Šakoranju, Sinišu Ružića i Ivana Colarića, koja nam kroz radnju smještenu u Zagrebu u vrijeme nakon potresa daje jasnu sliku što nam se događa kao društvu, ali i kao pojedincu. Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Drugog dana festivala na scenu će stati glumica i spisateljica Arijana Čulina, koja u predstavi "Disco baba" odlučuje postati DJ, kojemu je uzor Tina Turner, nostalgično se prisjećajući mladih dana i odlazaka u disco. Na programu je i nastavak hita "Cabaret preko veze" - "Vla-Vla-Vlajland cabaret" kao druga epizoda pustolovina Vlajne čistačice, koju utjelovljuje Ecija Ojdanić. Za režiju je zaslužan Ivan Leo Lemo.

Gostuje i predstava "Krtice" u režiji Ljubomira Kerekeša, u kojoj glavnu ulogu igra mladi i višestruko nagrađivani Jan Kerekeš, koji je za ovu predstavu bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine. Za kraj festivala ostavljena je predstava o kojoj će se sigurno pričati ove godine, a publika u Drnišu ima priliku među prvima vidjeti kakva je nova predstava kazališta Moruzgva, nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku - "Je l‘ tako, Zorane?". Predstava u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drukčije nacionalnosti. U glavnim ulogama su Vedran Mlikota, Ecija Ojdanić, Petra Svrtan, Iva Kraljević i Paško Vukasović.

Festival traje pet dana, a ulazak na sve predstave je besplatan. Zbog epidemioloških mjera izazvanih pandemijom predstave će biti izvedene na dvije lokacije - Poljani u Drnišu te ispred crkve Svetog Ilije u Kljacima. Organizatori za sljedeću godinu već planiraju postavljanje dijela programa na Roškovu slapu te obogaćivanje kazališnog programa i onim glazbenim.Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Vizualni identiteti Miltona Glasera

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU:

Izložba, predstava, predavanje...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Hebrejska književnost od antike do danas

2

ANA BRNARDIĆ I ZRINKA POSAVEC U ĐAKOVU

Ozvučenje poezije spoj je poezije i glazbe

3

U FERIČANCIMA OTVOREN NOVI OGRANAK MATICE HRVATSKE I IZLOŽBA LONČARA

Cilj: Istraživanje cjelokupne zavičajne baštine